Adatvédelmi infók
"Aki önmagát feladja, sohasem szabadul meg attól, aki mindezt látja. (HB)"

János-Széll István

Gondolatok, esszék, kritikák, elbeszélések
#28

Az éberség a belső hierarchiát alakítja ki. Azt a fontossági sorrendet, ami szerint az életünket vezetjük. Kritika nélkül nincs hierarchia, csak zavar van, és a zavaros életképzelet csak zavaros életet eredményezhet. A belső zavar hozza a külsőt, a belső rendetlenség a külsőt. Mindenekelőtt önmagunkban kell rendet tennünk, azáltal, hogy a fontossági sorrendet megtaláljuk, és életünk részévé tesszük.

#27

Amit ma jólétnek neveznek, az valójában csak az élet szorítása.

#26

Ami fent van, ugyanaz, mint ami lent van.

#25

A világ teremtése a négy őselem alapján történik.

#24

Alapállás, amelyben a szellem a primordiális, a szellem áll a fizikai fölött, a szellemből indul ki minden, és oda tér vissza.

#23

A világ legnehezebb dolga felébredni, vagy felébreszteni. Ennél nehezebb dolgot nem ismerek.

#22

Először vala az ige. Az ige nem csak szó (legyen), hanem cselekvés is. Akarat is, tűz is, a teremtés tüze.

#21

Hagyjuk a relativizált igazságot: a ma oly divatos nézőpont kérdést.

#20

Az éberség nem más, mint Isten szemének lenni. Mit is jelent ez a gyakorlatban?

#19

A materializmus az a vallás, amely a véletlent tartja saját Istenének.

#18

Sokan féltik saját titkaikat, pedig az látszik a legjobban, amit elrejtünk. Aki transzparens: átereszt. Nincs semmiféle elrejtett dolog, átlátszóság van.

#17

Az élet minőségét az dönti el, hogy ki mit gyűjt, és mekkora távra tervez.

#16

Az alapállás azt jelenti, hogy a rendeltetésünknek megfelelően élünk. A rendeltetés az, ahol “Az én terhem könnyű és az én igám gyönyörűséges”.

#15

Módszert mindenki maga csinál. Adott az információ, a lehetőség, de nincs általános kézikönyv, ami mindenkinek jó lenne. Épp ez benne a kihívás: a lényeges dolgokat csak egyedül, önmagadban teheted meg. Senki nem léphet helyetted. Itt bukhat meg számos iskola, mester vagy beavatás: ha nem alakítod ki a saját módszered, a máséval nem tudsz előre lépni.

#14

Az élet paradoxona, hogy egyre jobban ki akarunk nyílni, de félünk, és ezért megkapaszkodunk, így magunkat megkötjük. Minél jobban akarjuk a szabadságot, annál inkább. Bezárjuk magunkat. Mindenféle korlátokat állítunk magunk köré. Falakat építünk, hogy külső ellenség ne hatolhasson be, de közben e falak rabjai leszünk.

#13

A vallásnak dohos, a tudománynak vitriol szaga van. Az igazság virágillatú.

#12

Beavatási módszer több van, mégis igen kevés a beavatott. Hogy mibe lehet beavatást nyerni? Az éberségbe.

#11

A morál, amikor az ember túltekint önmagán. Azt mondja, nem magamért, hanem a teremtésért. Lerázza magáról kicsinyes gondolatait, félelmeit és kétségeit.

#10

A kereszt az idő és a tér jelképe. Az idő és a tér metszése, kereszteződése, az a pont, ahol a tér és az idő egymást megfogja. Ebben a dimenzióban az idő és a tér foglyai vagyunk. Ezért van rajtunk a kereszt.

#9

Egyik oka, amiért nem látjuk ittlétünk egyszerűségét, az a élet féltése. Nem csak az életösztönről beszélek, azzal nincs semmi baj. Hisz valami ide kell kössön.

#8

Az emberiség egyetemes fundamentumán állni azt jelenti, hogy azt akarni, amit Isten. Mit akar Isten?

#7

A közöny a legrosszabb. Amikor az ember csak a világra koncentrál. Vigyáz arra, hogy a kényelme meglegyen, és semmi baj ne érje. Nem érdekli őt a miért. Esetleg csak a mikor és a hogyan.

#6

Ne nehezedjenek rád a világ dolgai. Csak könnyű szívvel. Azt hallottam, hogy a túlvilágon a lelket és egy tollpihét a mérlegre teszik, és ha a lélek lehúzza a tollpihét, elveszett.

#5

Az alapállás a gondolat, szó és tett egységnek megvalósítása. Nincs átlátszó egzisztencia ezen hármasegység nélkül. A gondolat, szó és tett egysége helyezi az embert a bázisra, teszi igaz emberré, ugyanakkor transzparensé.

#4

Az ember felépítésének hármas egysége a test, lélek és szellem. Ami fent van, ugyanaz, mint ami lent van, ezért e három egymást tükrözi, egyik sincs a másik nélkül. Lássunk egy kis aritmos logost.

#3

A világ teremtése két fontos mozzanatból áll: kiáradás és visszatérés. Mondhatni, hogy a teremtés pulzáló. Kiáradás a megismerésért, visszatérés a megértésért. Tágulás és szűkülés. Ahogy a szív dobog.

#2

Az, amit karmának neveznek, összetettebb, mint ahogy ábrázolni szokták. Az "azt kapsz, amit te is adsz" felvázolás igen csak egyszerű. Ha ez így működne, akkor bárki könnyedén jó életet élhetne, hisz csak arra kellene figyeljen, hogy jót cselekedjen.

#1

Az ittlétünk oka egyszerű, ugyanakkor mégis összetett. A teremtés hatalmas örvényében, folyamatában keletkeznek hibák, és mi azért vagyunk itt, hogy ezeket a hibákat kijavítsuk.