Adatvédelmi infók
"Aki önmagát feladja, sohasem szabadul meg attól, aki mindezt látja. (HB)"

János-Széll István

Gondolatok, esszék, kritikák, elbeszélések
#128 (Rendszer és személyesség)

A kérdés mindig az, hogy kinek, minek vagyunk a szolgálatában. Mert az ember mércéje az, hogy kinek a szolgálatában áll.

#127

Egyetlen szabadság van.

#126

Az életmű: az emberi élet során összegyűlt tényleges érték.

#125

Az asztrológiához, vagy más, úgynevezett szellemtudományhoz, háromféle hozzáállás létezik. Az egyik az, amely tudománytalannak, kóklerségnek kiálltja ki.

#124 (Az androgün megsemmisítése)

“... (a fában) a nemek állandó ölelésben vannak, éppen úgy, ahogy a fa állandó ölelésben van a földdel. Csak a fában levő két nem ölelése szorosabb.” (Hamvas Béla: Fák)

(nem teljes összefoglaló a genderelméletről)

#123 (Mágia 2)

Természetesen tévedés relativizmusról beszélni akár a valóság, akár az igazság kapcsán. Nincs relatív igazság, nincs relatív valóság.

#122 (Mágia)

Mióta van a Schrödinger macskája, tudjuk, hogy a valóság nem egy fix pont, amit egyesek látnak, mások meg nem. Annyi valóság van, ahány ember. De hogy kapcsolódik ide az igazság?

#121

Az emberiség hagyománya alapján állíthatjuk, hogy a fizikai élet nem önmagában van, hanem egy szellemi létnek a következménye.

#120

Az éberség elvesztése ugyanaz a folyamat, mint az Istenazonosság elvesztése.

#119

A romlás nem most kezdődött.

#118 (Semmitmondó)

A lényeg általában hiányzik.

#117

Az idill ellentéte a rendszer. A rendszer nem rend. A rend egyetemes törvényekre épül, a rendszer társadalmi szabályokra. A világ a rend szerint működik, a rendszer az alvók birodalma.

#116 (Napló)

Egy gondolat?

#115

Írás. Lehet felemelkedés, vagy elbukás.

#114 (Ember)

Az embert elemezni nem elég anatómiailag, de még lélektanilag sem.

#113 (Napló)

Mindennap belebotlok a közösségi oldalakon a misztériumra való teljes érzéketlenség jegyeibe.

#112 (Napló)

Metanoia

#111 (Az egységlogika)

Az egységlogika ellentétben áll az apparátusi logikával. Az egységlogika az egységből indul ki, és oda tér vissza. Jobban mondva: kiindulhat a zűrzavarból is, ennek elemeit szétszedi, megvizsgálja, a helyére rakja. Az egységlogika: rendrakás.

#110

A vonzás törvénye egy olyan valami, amiből ma már igen sokan megélnek: írók, influenszerek, idősek és fiatalok egyaránt.

#109

Amikor az ember látni kezd, azt mondják, a harmadik szeme nyílik ki. Azonban nem valamiféle fizikai vagy misztikus harmadik szemről van szó. Nem valami titkos szerv, amely rejtve van a tudomány előtt. Inkább metafora.

#108 (napló)

A vallás nem hit, hanem alkat kérdése.

#107 (napló)

A transzparens: mindent átereszt.