Cookie consent script
"Aki önmagát feladja, sohasem szabadul meg attól, aki mindezt látja. (HB)"

János-Széll István

Gondolatok, esszék, kritikák, elbeszélések
#134

Aki meg akarja az életét nyerni, az elveszti.

#133 (A csend)

A csend nem némaság, nem a hangok hiánya, hanem a létezés éneke. E világi és túlvilági szólamok harmóniája.

#132

“Rettenetes dolog az igazságtól elhagyatva élni, és elfulladó szorongással látni, a hazudozás miképpen diadalmaskodik, és a korrupt ember miképpen részesül az élet pozitívumaiban, az igazság beavatkozása pedig késik, késik és egyre csak késik, és nem történik semmi, az elaljasodás fokozódik, és az ember abban a hiszemben kezd lenni, az igazság merő rögeszme, ő pedig idióta és fantaszta és hibbant görcsben él, miközben szemét lehunyja és sóhajt: igazság.” - Hamvas Béla

#131 (Több)

Több vagy, mint amit megveszel, vagy amit megtermelsz. Több vagy a HR-es értékelésénél, a piaci értékednél, a fogyasztói státusodnál.  Nem számít, milyen marketing van a hátad mögött, minthogy az sem, hogy milyen anyagiakkal bírsz.

#130 (Nem lehet védekezésre berendezkedni)

Az ember életfeladata soha nem az, és nem lehet az, hogy túléljen. A túlélési üzemmód nem más, mint az ember bezárkózása, elzárkózása a valóság és az igazság elől. Ahelyett, hogy megnyílna, bezárkózik. Ahelyett, hogy éberségre tenne szert, még jobban elalszik.

#129

Az emberek nagyon szeretik az olyan szép idézeteket, amelyek – ha részben is – de leveszik a vállukról a felelősséget.

#128 (Rendszer és személyesség)

A kérdés mindig az, hogy kinek, minek vagyunk a szolgálatában. Mert az ember mércéje az, hogy kinek a szolgálatában áll.

#127

Egyetlen szabadság van.

#126

Az életmű: az emberi élet során összegyűlt tényleges érték.

#125

Az asztrológiához, vagy más, úgynevezett szellemtudományhoz, háromféle hozzáállás létezik. Az egyik az, amely tudománytalannak, kóklerségnek kiálltja ki.

#124 (Az androgün megsemmisítése)

“... (a fában) a nemek állandó ölelésben vannak, éppen úgy, ahogy a fa állandó ölelésben van a földdel. Csak a fában levő két nem ölelése szorosabb.” (Hamvas Béla: Fák)

(nem teljes összefoglaló a genderelméletről)

#123 (Mágia 2)

Természetesen tévedés relativizmusról beszélni akár a valóság, akár az igazság kapcsán. Nincs relatív igazság, nincs relatív valóság.

#122 (Mágia)

Mióta van a Schrödinger macskája, tudjuk, hogy a valóság nem egy fix pont, amit egyesek látnak, mások meg nem. Annyi valóság van, ahány ember. De hogy kapcsolódik ide az igazság?

#121

Az emberiség hagyománya alapján állíthatjuk, hogy a fizikai élet nem önmagában van, hanem egy szellemi létnek a következménye.

#120

Az éberség elvesztése ugyanaz a folyamat, mint az Istenazonosság elvesztése.

#119

A romlás nem most kezdődött.

#118 (Semmitmondó)

A lényeg általában hiányzik.

#117

Az idill ellentéte a rendszer. A rendszer nem rend. A rend egyetemes törvényekre épül, a rendszer társadalmi szabályokra. A világ a rend szerint működik, a rendszer az alvók birodalma.

#116 (Napló)

Egy gondolat?

#115

Írás. Lehet felemelkedés, vagy elbukás.

#114 (Ember)

Az embert elemezni nem elég anatómiailag, de még lélektanilag sem.

#113 (Napló)

Mindennap belebotlok a közösségi oldalakon a misztériumra való teljes érzéketlenség jegyeibe.

z