Kilépés
#13

365, 2020. 01. 13.

A vallásnak dohos, a tudománynak vitriol szaga van. Az igazság virágillatú.

A létezés nem gyászos, nem steril. Bőséget ad, érdek nélkül, és nem érdekli a túlvilági jutalom. Bőség, amikor mindenkinek jut, de senki sem akarja ellopni, magáénak tekinteni. A bőség, amiért csak önmagunk odaadásával fizetünk, de ez nem lemondás, hanem átszellemülés. A vallás lemondat, megtilt, a tudomány kötelez, rávesz. Az igazság szabaddá tesz. Az egyik az égben, a másik a földön van. Mi ebben a titok? A titok a közös eredet: a szervezettség. A gépiesítés. A rendszer. Az igazság nem rendszer, hanem rend. A rendszer, vagy apparátus, egy bizonyos – az élet megkönnyítésére tett – kísérlet. A rendszer bezár, a rend szabaddá tesz.

De mindenekelőtt a felelősség. A vallás és a tudomány egyöntetűen helyezi ezt kívülre. Kérj, és adatik. Vegyél, és a tied. Kié a felelősség? Egy kívülálló Istené, azé a szakállas úriemberré, aki bár mindenható, mindenhol ott van, és mégsem hallja szavunk? Kié a felelősség? Az orvosé, netán a bíróé? A politikusé? A vallásban a templomba járásért járó jutalom ugyanaz, mint a tudományban a gyógyszer.

Az igazság a felelősséget a kezünkbe helyezi. Ezért ad szabadságot. Az igazság felszabadít benneteket. A vallás azzal hárítja el a felelősséget, hogy azt mondja, az ember egy porszem. Hogy nincs hatalma. És teljesen ki van szolgáltatva egy tőle független hatalomnak (akár jónak, akár rossznak). A tudomány a kihelyezett szakemberekre bízza a felelősséget. A tudomány papjaira. A fertőtlenítőszerre és az életbiztosításra. Az apparátus így működik. Ékes példája, hogy a templomban még azt mondja, legyen meg a te akaratod, aztán fogamzásgátlót szed, és vitamint. Nem, egyik sem rossz, csak paradoxon. Most már legyen, vagy ne legyen? Ki dönti el? Mi, akiknek szabad akarat adatott? És mit kezdünk vele? A tudomány fejlődésével és növekedésével a vallás kénytelen volt behódolni. Ma már nem szólhat a pap a gyógyszer ellen, nem mondhatja, hogy bízz az Úrban, és igyál vizet. Milyen igazság az, ami behódol? Feladja az eszméit, hogy megmaradjon? Csak egy üres burok, dogma, rituálé.

Ne tévesszen meg senkit a vallás kifejezés. Az ateizmus is egy vallás. Nem a hitről van szó, a hit egészen más, annak semmi köze a valláshoz. A vallás lényege az önmegmentő világnézet. A tudomány se tévesszen meg senkit: nem a megismerésről van szó, hanem a technikai világlátásról. A gépi életmegoldásról. Nem a megismerésről van szó, nem az igazság kutatásról, hanem a tudományos dogmáról. Azt hiszem mindenki tudja, miről beszélek. Tehát, kié a felelősség?

Szólj hozzá!
Hozzászólhatsz regisztráció nélkül, nem kell személyes adatokat megadnod!
A weboldal üzemeltetője fenntartja a jogot, hogy a nem megfelelő hozzászólásokat törölje.
0 hozzászólás