Kilépés
#99

365, 2020. 05. 25.

A világnézet igazságtartalmának mércéje a pozitívum.

Itt nem a pozitív világképről van szó, hanem arról, hogy kinek van több lehetőség a világnézetében. A lehetőség minél több, annál nagyobb az éberség. Soha nem lehet a negatív (a mínusz) közelebb az igazsághoz. Ebből kiindulva a materialista távolabb áll az igazságtól, mint a vallásos, mert - paradox módon - van valami, amit nem lát, és annak a hiányát igazságként értelmezi. A tudomány abból indul ki, hogy csak az igaz, amit ki lehet mutatni (látszik, hallható vagy tapintható, illetve meg lehet mérni). Ezzel mindent kivon az igazságköréből, ami szubjektív (érzés, hit, gondolat), és ezzel az igazságtól távolabb kerül.

Az emberi gondolkodás legnagyobb tévedése, hogy amit nem látok vagy mérhetek, az nincs. Az éberség azt jelenti, hogy nyitott vagyok mindarra, amit nem látok, amiről nem tudok. Mindig és folyamatosan fenntartom annak a lehetőségét, hogy még van valami. Így minden lehetőséget birtokba vehetek.

Az, aki kizárja ezeket a lehetőségeket, nem is tapasztalhatja meg, világnézete leszűkül, és nem marad más szegénynek, mint kinevetni azokat, akik másképp látják a valóságot. Amúgy a tudományosság paradoxona, hogy bár beismeri, hogy mindent nem tudunk a világról, igazából esze ágában sincs beismerni.

 

Szólj hozzá!
Hozzászólhatsz regisztráció nélkül, nem kell személyes adatokat megadnod!
A weboldal üzemeltetője fenntartja a jogot, hogy a nem megfelelő hozzászólásokat törölje.
0 hozzászólás