Kilépés
#111 (Az egységlogika)

365, 2020. 06. 07.

Az egységlogika ellentétben áll az apparátusi logikával. Az egységlogika az egységből indul ki, és oda tér vissza. Jobban mondva: kiindulhat a zűrzavarból is, ennek elemeit szétszedi, megvizsgálja, a helyére rakja. Az egységlogika: rendrakás.

Az apparátus logikája a gép és az egyenlőség jegyében áll. Lásd géplogika emberi egészségnél: az ember olyan, mint a gép, ha pontosan adagoljuk bele a vitaminokat, ásványokat, fehérjéket, és mindent, ami kell, egészséges marad. Géplogika: az ember karbantartása a megfelelő, pontos mennyiségű anyagok bevitelén és kiürítésén keresztül történik. Ha ez így volna, nem létezne betegség, hisz már rég tudjuk, mit kell az emberbe bevinni, és mit nem.

Az alkímiai separatio művelete: szétválasztani az elemeket. Csak a jól különválasztott elemek tehetők egységbe - egyesíthetők. Nem csak különválasztás, hanem külön vizsgálás, megismerés, leírás.

Apparátusi logika a dolgokat egyenlőnek tekinti, nincs meg a separatio - nő és férfi egyenlő, gyermek és felnőtt egyenlő. Az egyenlő elemek nem egyesíthetők (nem lehet közöttük egység).

Az egységlogika tudja, hogy a férfi és a nő, a gyermek és a felnőtt nem egyenlő, hanem egységet alkothat (ha jól meg vannak különböztetve). Apparátusi félreértés, hogy a nők és férfiak esetében a jogokról van szó. Nem. A jog teljesen más kérdés.

Az egységlogika szerint a férfi és a nő azért alkothat egységet, mert nem egyenlőek (nem egyformák). Férfi férfival, nő nővel csak akkor alkothat egy (ál)egységet, ha valamelyikük nem az. Elnőiesedett férfi, elférfiasodott nő. Ez az egység romlott egység.

Az apparátus megpróbálja a logikát linearizálni, s az egyszerűsített logika alapján a gépet megteremteni (emberi szervezet - gép, társadalom - gép, politikai rendszer, gazdasági rendszer - gép).

Vallás - rendszer - gép.

Az egységlogika számára a legnagyobb szám az egy (egység, mindenség, Isten).

A géplogika legnagyobb száma a végtelen.

Az egységlogikában nincs nulla - az egységben nincs "semmi".

Az egységlogika helyre tesz, az apparátusi logika szétzilál.

Szólj hozzá!
Hozzászólhatsz regisztráció nélkül, nem kell személyes adatokat megadnod!
A weboldal üzemeltetője fenntartja a jogot, hogy a nem megfelelő hozzászólásokat törölje.
0 hozzászólás