Kilépés
#97

365, 2020. 05. 25.

Az ember foggal-körömmel ragaszkodik a világnézetéhez, akkor is ha igaz, akkor is ha hamis. Ezért senki nem kényszeríthető ráeszmélésre. A felébredés csakis személyes indíttatásból történhet, az egyén belátása szerint.

Mindenki meg van győződve arról, hogy neki van igaza. Egyébként, ha felmerülne a gyanú, hogy mégsem, változtatna az igazán. Ezért aztán mindenféle vita fölösleges két világnézet között. Hívők és materialisták, hivatalos álláspontot képviselők és alternatív-igazság-hívők, húsevők és vegánok: mind fölöslegesen vitáznak. Vitába csak olyan emberek szállhatnak, akik elég nyíltak ahhoz, hogy a másik fél igazságát meg tudják vizsgálni. Ez azonban igen ritka. A legtöbb esetben nem figyelnek az emberek egymásra, amíg az egyik érvel, a másik a saját érvelését fogalmazza önmagában.

És akkor mégis, kinél az igazság?

Az igazság annál van, akinél az éberség. Ezt a vakok nincs ahogy meglássák, így végül is minden, a végső igazságról szóló vita tulajdonképpen nem más, mint kideríteni, hogy ki az, aki álmodik. A feladat nehézsége az, hogy mindenki azt hiszi, ébren van.

Szólj hozzá!
Hozzászólhatsz regisztráció nélkül, nem kell személyes adatokat megadnod!
A weboldal üzemeltetője fenntartja a jogot, hogy a nem megfelelő hozzászólásokat törölje.
0 hozzászólás