Kilépés
#117

365, 2020. 06. 10.

Az idill ellentéte a rendszer. A rendszer nem rend. A rend egyetemes törvényekre épül, a rendszer társadalmi szabályokra. A világ a rend szerint működik, a rendszer az alvók birodalma.

A rend az, amikor a dolgok a helyükön vannak. A helyben levés állapotát kell megvalósítani, mert helyben lenni azt jelenti, hogy a most-ban lenni. Akkor vannak a dolgok a helyükön, amikor a rendeltetésüknek megfelelően vannak ott, ahol. Mondhatnám, hogy a rend az, amikor minden ott van, ahová teremtették. A rend érzete az idill.

Az ember a rendet elhagyta, helyette rendszert teremtett. A rendszerben a dolgok nem ott vannak, ahol a rendeltetésük, hanem ahová önkényesen rendezték. Az önkényes, illetve öncélú helyezés ugyanaz, mint a szemét. Semmi nincs a helyén, ezért az igazságtól megfosztott minden. Érezzük az igazságtalanságot, de nem tudjuk, hogy ki, hol követte el a bűnt. Ki hazudott. Mikor csinált a rendből szemetet. A világ a feje tetejére állt, kusza lett és zavaros. Aki látni akar, az mindent fordítva kell értelmezzen.

Az ember akkor van a helyén, és akkor van idillben, ha a rendeltetésének megfelelően él, azt teszi, amiért teremtve lett. Az igazság soha nem hagyja el azt, aki a rendben elfoglalja a helyét. Mert az nem hagyja el az igazságot. Mindenkinek a saját keresztjével kellene foglalkoznia. Ehelyett a keresztek módszeresen el vannak égetve, vagy rá vannak téve másra. Ugyanolyan rossz annak, aki a keresztjét nem viseli, mint annak, aki másét viszi.

Akinek nincs keresztje, az nincs a jelenben, így lényegtelen. A sors megkönnyítésére tett minden kísérlet tulajdonképpen a lényegtelenség növelése. Nincs keresztje: súlytalan. Aki súlytalan, bár úgy érezheti, szabad, de tulajdonképpen csak lebeg a semmiben. Egyedül a rendszer köti az élethez.

Az embernek két lehetősége van csupán: a rendet vagy a rendszert szolgálni. A rend szolgálata idill és bizalom, a rendszer szolgálata rabszolgaság.

Szólj hozzá!
Hozzászólhatsz regisztráció nélkül, nem kell személyes adatokat megadnod!
A weboldal üzemeltetője fenntartja a jogot, hogy a nem megfelelő hozzászólásokat törölje.
0 hozzászólás