Kilépés
#100

365, 2020. 05. 27.

"Vegyék tudomásul, hogy akinek asztalán hírlapot találok, abban bizalmam végképp megingott." (Hamvas Béla)

A mai újságírók közül egyre kevesebb, sőt, nagyon ritka az igazi oknyomozó. Pedig egy újságíró kötelessége lenne - ha már arra szerződött, hogy az embereknek az igazságot elmondja - minden igazságnak utánajárni. A mai újságírás legfeljebb titkári munka, ahol az újságírók leírják (szinte diktálás után) a különböző hivatalos szervek (igazgatók, vezetők, politikusok) szavait. Így a sajtó nem lett más, csak propaganda, a mindenkori hatalom (ami lehet tudományos, egészségügyi, politikai, gazdasági hatalom) szócsöve, ezért nem az igazság jegyében áll. Amit a hivatalos szervek mondanak, annak - könnyen megeshet - az igazsághoz semmi köze, legtöbbször valamilyen érdeket szolgálnak.

Az ember csak akkor legyen újságíró, ha megvan hozzá a kellő igazságérzete, és a bátorsága ahhoz, hogy az igazságot megkeresse. Persze nincs független sajtó, mert az újságírásból igen nehéz lenne megélni, de ez a függőség inkább politikai, így nem lehet ok arra, hogy az újságíró az igazságot elhallgassa. Ma a szabad sajtónak nevezett jelenség nem más, mint kormányellenesség, az ellenzéki sajtó ugyanolyan propaganda, mint épp a kormánypárti. Ilyen szempontból sajtó és sajtó között különbség nincs.

Sajnos ma már nincs párbeszéd - a sajtóban sem. Vannak hivatalos álláspontok, és vannak alternatív vélemények, a sajtó mindig a hivatalos álláspontot közli, függetlenül attól, hogy az alternatív vélemény honnan, kitől származik, megbízható-e. A képlet egyszerű: az újságíró megírhatja saját véleményét például medicina területén, ha az egyezik a hivatalos állásponttal, nem kell ehhez orvosi tudása legyen. De ha egy orvos mondja el az álláspontját, ami szembemegy a hivatalos állásponttal, az nem közölhető, akkor sem, ha az illető orvos, és a medicinához épp jobban ért, mint az újságíró.

Aki sajtót olvas, az nem tájékozódik, hanem beszűkül. Nem az igazságról szerez tudomást, hanem megtanul úgy látni, ahogy elvárja a rendszer. Kénytelen vagyok tehát Hamvas Bélával egyetérteni ebben a kérdésben.

"A sajtónak a Logosz oltárán semmi keresnivalója nincs. Ezt komolyan mondom." (Hamvas Béla)

Szólj hozzá!
Hozzászólhatsz regisztráció nélkül, nem kell személyes adatokat megadnod!
A weboldal üzemeltetője fenntartja a jogot, hogy a nem megfelelő hozzászólásokat törölje.
0 hozzászólás