Kilépés
#139 - Szerep

365, 2022. 07. 29.

A modern ember képtelen megkülönböztetni saját magát a felvállalt szerepétől. Az ember, mint szellemi lény, a háttérbe szorul, és előtérbe kerül a funkció: igazgató, orvos, pap, üzletember, maffiózó.

Amikor azonban egy sorsesemény hatására a szerep elveszti értelmét, és az ember önmagára marad, emberi természetével, lehetősége nyílik megismerni önmagát. Ez a Tarot rendszerében a Torony motívuma: az álarcok lehullanak. Minél inkább azonosította magát az ember a szerepével, annál fájdalmasabb a Toronyból való lezuhanás, annál fájdalmasabb az önvaló megpillantása. Olyan helyzet ez, amikor az a dolog, hogy valaki igazgató, vagy orvos, esetleg tanár, elveszti az értelmét.

Nem kell különösebb éleslátás ahhoz, hogy ezeket a szerepeket meglássuk. Gondoljunk csak arra, hogy a legtöbb drága autó ritkán jelez a forgalomban, hisz a vezetője, aki feltehetően igazgató, főnök, a szerepéből kifolyólag abban a tudatban él, hogy neki nem kell szabályokhoz igazodnia, csak az alkalmazottaknak. Parkolnia is bárhol lehet, nem csak a kijelölt helyeken, hisz ő főnök, rá a szabályok nem vonatkoznak.

Meg kell különböztetni a hivatást és a funkciót. A hivatás – mondjuk egy orvos esetében – azt jelenti, hogy az illető mindenhol igyekszik segítséget nyújtani, míg a funkció ebben az esetben azt jelenti, hogy neki nem kell sorban állnia a kenyérért, hisz ő orvos, a társadalom rangos tagja.

A szavahihetőség is a mai társadalmunkban ezektől a címkéktől, funkcióktól függ. Ha valakinek ott van a neve előtt a “dr”, akkor biztosan mindenben igaza van.

A szerep azt jelenti, hogy az vagyok, ami a társadalmi szerepem. A felvállalt szereptől függ a fizetés, a kényelem, az elismerés. Amikor egy balesetben elveszik a szerep funkciója, rá kell jönnünk, hogy mint ember, ugyanolyan emberek vagyunk, mint a többi. Senkin nem segített egy balesetben az a dolog, hogy ő főnök, vagy gazdag, legfeljebb abban, hogy utána jobb ellátásban részesült.

A Torony jelképezi azokat a sorsfordító eseményeket, ahol a szerepek (funkciók) elvesztik értelmüket. Azért, hogy az ember megpillanthassa önmagát. Lehetősége nyílik arra, hogy önmagával szembenézze, meglássa igazi önvalóját, ha csak egy kis időre is.

Tény, hogy minél erősebb az önmagunk összetévesztése a szerepeinkkel, annál esélyesebb a Torony sorseseménnyel találkozni, és annál fájdalmasabb azt megélni.

A szereppel való azonosulás tulajdonképpen devalváció. Míg az ember szellemi lény, az örök létezésben, a szerep egy fogaskerék egy rendszerben. A szerepből kilépni nem visszalépés, hanem előre haladás. Egy magasabb szintre való eljutás. Sokkal több egy önmagát ismerő ember, mint egy gazdag igazgató, hisz az emberé az öröklét, az igazgatóé csupán pár év, vagy évtized.

Az ember, ha az örökkévalóságra akar berendezkedni, le kell mondania a szerepekről. A szerep amúgy is hamis felelősség felvállalásával jár.

Szólj hozzá!
Hozzászólhatsz regisztráció nélkül, nem kell személyes adatokat megadnod!
A weboldal üzemeltetője fenntartja a jogot, hogy a nem megfelelő hozzászólásokat törölje.
0 hozzászólás