Kilépés
#4

365, 2020. 01. 04.

Az ember felépítésének hármas egysége a test, lélek és szellem. Ami fent van, ugyanaz, mint ami lent van, ezért e három egymást tükrözi, egyik sincs a másik nélkül. Lássunk egy kis aritmos logost.

A szellem bűne ugyanaz, mint a lélek őrülete, vagy a test betegsége. Az egészség csak úgy érhető el és tartható fenn, ha mind a három szinten megvalósul. A szellemhez köthető a gondolkodás, a lélekhez az érzelem, de ez ennél összetettebb. Beszéljünk arról, mi a szellem bűne - egyáltalán mi a bűn?

A hagyomány azt mondja, hogy az ember elődje (Ádám) a jó és rossz tudásának gyümölcséből evett, mert többet szeretett volna tudni, Isten akart lenni, és ezért az Úr megbüntette, és kiűzte a paradicsomból. Ezt nevezik az első bűnbeesésnek. Azonban tévedés azt feltételezni, hogy ez egy egyszeri eseményről szól, ami még a teremtés kezdetén történt. Analógiák szerint vizsgálva a dolgot azt láthatjuk, hogy ez egy folyamatosan megismétlődő folyamat, amelyben megszületik az ember ideája (ősképe, gondolata), ez az idea bűnbe esik, ezért materializálódik, és hosszú szenvedésen megy keresztül a fizikai világban. Ki veszi rá az első embert a bűnbeesésre? És mi történt volna, ha az első ember a csábításnak ellenáll?

A jó és a rossz tudása a kettes szám jegyében van. Ez az a mozzanat, amikor az egység megbomlik, szétválik, pólusaira esik, de csak azért, hogy majd egy felsőbb szinten újra egységesüljön, a hármas szám jegyében. A jó és rossz tudása annyit tesz, hogy az ember el kezd megkülönböztetni. Kezd ítélkezni. Ha nem lenne szakadás, nem lenne új egység sem, kettes nélkül a hármas nem jöhetne létre. A teremtés a számokon alapul. Egy (az abszolút), kettő (a kiáradó és visszatérő, fény és szeretet), három (az új egység), négy (a négy őselem, ami a fizikai világ alapjait képezi), tizenkét idea, huszonkét lépés, és így tovább. Bűnbeesés nélkül nem lenne teremtés, ezért a mindenkori első ember, az ember ideája bele kellett harapjon ebbe a gyümölcsbe. Ki vette rá? Az, aki megteremtette. Mert az egyedüli esély arra, hogy a Teremtő a saját hibáit folyamatosan belássa, és javítsa, csak a teremtett: a megkülönböztető ember.

Amit írok, az az ideák szintjén történik, nem hús-vér emberrel. Miért? Mert az alacsonyabb rezgésű világok (a lélek, a test otthonai) csak a bűnbeesés következményeként jöhettek létre. Ha nincs kettes (bűnbeesés), akkor nem jön létre a többi szám sem, nincs négy és tizenkettő, ami a fizikai világ alapjait megadja, nincs tehát fizikai világ sem. Az ember megszületése a fizikai dimenzióban már csak következménye a bűnbeesésnek. Mint már beszéltem róla, az ember szerepe a hibák kijavítása. Vagyis a bűn feloldása. Hogyan? Úgy, hogy a megkülönböztetés képessége által egy új egységet teremtünk. Előre megyünk a háromba. Válaszd el a tüzet a földtől, a könnyűt a nehéztől, vigyázva, mesteri kézzel - mondja a Smaragdtábla. A világot így teremtették.

 

Szólj hozzá!
Hozzászólhatsz regisztráció nélkül, nem kell személyes adatokat megadnod!
A weboldal üzemeltetője fenntartja a jogot, hogy a nem megfelelő hozzászólásokat törölje.
0 hozzászólás