Kilépés
#103 (Megtévesztés)

365, 2020. 06. 03.

Hogyan kell egy információt hiteltelenné tenni?

Van egy jó módszer arra, hogy a főáramú média (a mindenféle, épp uralkodó erők szócsöve) hogyan tud hitelteleníteni bizonyos információkat. Ehhez nem kell mást tenni, mint hogy azt az információt, amit hiteltelenné szeretnének tenni, egy csokorba kell kötni más, valóban hiteltelen, sőt sokszor nevetséges elemekkel. Ez a bűvészmutatvány: a megtévesztés. Ezeket az elemeket mindig együtt kell emlegetni, és elég az, ha az egyik elem csupa kitaláció, az viszi magával a többit is. Abban bíznak ugyanis, hogy az átlagember nem fog tudni válogatni a felsorolt elemek igazságtartalma szerint, de biztosan találni fog egy olyan elemet, amiről hamar kiderül, hogy nem igaz. És joggal bíznak, ugyanis az emberek még éretlenek az igazi megkülönböztetésre.

Ezért minél jobban erőltetnek bizonyos nézőpontokat, annál jobban szaporodnak az álhír-oldalak, amelyek nagy része már indulásból hiteltelen, hisz a hivatalos közegek által összecsomagolt listát egy az egyben átveszik, és nem válogatnak igazságtartalom szerint. A reakció az ilyen fake-news oldalakra nem lesz más, mint azokból egy teljesen nevetséges elem kiemelése és felmutatása.

Az éberség nem más, mint a megkülönböztető képesség. És ez független attól, hogy az adott információ épp hivatalos médiából vagy álhíroldalról származik. Mindkettő mondhat igazat és hazudhat. Sőt, néha mindkettő hazudik, néha féligazságot állít, néha igazat mond. Ahhoz, hogy a rengeteg információ közül válogatni tudjunk, fejlesztenünk kell a megkülönböztető képességünket. Csak jól megkülönböztetett elemek egyesíthetők, mondja az alkímia. Természetesen nem véletlen, hogy ma az embert arra nevelik, ne tegyen különbséget, a megkülönböztetés rossz, egyenlők vagyunk és hasonlók. Figyeljük meg, hogyan kötik össze a megkülönböztetést a kirekesztéssel, rasszizmussal, szexizmussal, és minden más olyan dologgal amit a mai társadalom elítél. Arra kondicionálnak, hogy egy adott közönnyel viszonyuljunk mindenféle társadalmi kérdéshez, hírhez vagy igazsághoz, azért, hogy a felkínált fake-news csomagból ne legyünk képesek kiszűrni azt az egy-két tételt, ami igaz, sőt, életünket is befolyásolhatja.

Ez a csomagolási technika, a bűvészmutatvány, az embereket két szélsőséges táborba osztja. Egyik fele csak azt hiszi el, amit a hivatalos (főáramú) média mond, a másik csoport csak azt hiszi el, amit az álhíroldalak mondanak. Ezért aztán, ha párbeszéd alakulhatna is ki a két csoport között, a felek teljesen el fognak beszélni egymás mellett, hisz hiányzik a közös igazság-pont, amibe meg lehetne kapaszkodni.

 

Szólj hozzá!
Hozzászólhatsz regisztráció nélkül, nem kell személyes adatokat megadnod!
A weboldal üzemeltetője fenntartja a jogot, hogy a nem megfelelő hozzászólásokat törölje.
0 hozzászólás