Kilépés

#104 (Megtévesztés II)

Az információ meghamisításának, komolytalanná tételének számos más módja is van.

Hogy erről beszéljünk, egy kis különbséget kell tegyünk néhány olyan információ között, amit általában - megint csak a megtévesztési szándéktól vezérelve - összekevernek.

Az egyik, amiről már írtam, a hír, vagy az álhír. A hír az, ha tudósítok egy történésről, anélkül, hogy bármi mást belemagyaráznék. Nem következtetek az okokra, nem gyártok elméleteket, csupán közlöm a történteket. Az álhír az, ha az a történet nem történt meg valójában, vagy nem úgy történt, ahogy leírom. Hír például az, hogy Mariska leesett a cseresznyefáról, és eltörte a lábát. Álhír lehet az, hogy Mariska az esés közben ufókat is látott.

A második az összeesküvés (- elmélet), ami bizonyos hír (vagy álhír) mögötti okokra ad magyarázatot. Ez az okfejtés lehet valós, vagy teljesen kitalált dolog. Az, hogy Mariska azért esett le a fáról, mert nem kapaszkodott, esetleg a szomszéd lökte le, vagy öngyilkos akart lenni, mind lehet az igazi ok, de lehet kitalált ok.

A harmadik a szellemi (metafizikai) okfejtés, mint például az, hogy Mariska képtelen bizonyos szokásairól lemondani, gondolatban támadja a szomszédját, és a sorsot.

A hivatalos híroldalak - sajnos - nem csak magát a hírt közlik, hanem sokszor az okokat is magyarázzák - abban az esetben, ha erre az okra van hivatalos magyarázat. Ha a szomszéd lökte le Mariskát a fáról, de a szomszéd egy szenátor fia, akkor megtörténhet, hogy a sajtó arról ír, hogy Mariska nem kapaszkodott eléggé.

A megtévesztés művelete az, amikor a metafizikai információt, az összeesküvés elméletet és a hamis hír fogalmát egy kalap alatt emlegetem, finoman összemosom. Az, hogy Mariskának el kell gondolkodnia az életén, és a sorsán, mert a fáról való leesésének szellemi okai vannak, nem ugyanaz, mint hogy a C vitamin meggyógyítja a lábtörését. A hagyomány szerint az ok, amiért Mariska leesett a fáról, és eltörött a lába, Mariska életvitelében, szellemi - lelki hozzáállásában, azaz életképzeletében keresendő. Mivel a mai tudomány ezt képtelen beismerni, ezért az ilyen információt össze kell mosni az olyannal, hogy a C vitamintól forr össze Mariska csontja. Mivel a második kitalált dolog, de az elsővel egy kalap alá veszik, nevetséges lesz az a tétel, miszerint Mariska balesetének szellemi oka volna. A C vitaminos rész tudományosan cáfolható, tehát ebbe lehet kapaszkodni.

365