Kilépés
#104 (Megtévesztés II)

365, 2020. 06. 03.

Az információ meghamisításának, komolytalanná tételének számos más módja is van.

Hogy erről beszéljünk, egy kis különbséget kell tegyünk néhány olyan információ között, amit általában - megint csak a megtévesztési szándéktól vezérelve - összekevernek.

Az egyik, amiről már írtam, a hír, vagy az álhír. A hír az, ha tudósítok egy történésről, anélkül, hogy bármi mást belemagyaráznék. Nem következtetek az okokra, nem gyártok elméleteket, csupán közlöm a történteket. Az álhír az, ha az a történet nem történt meg valójában, vagy nem úgy történt, ahogy leírom. Hír például az, hogy Mariska leesett a cseresznyefáról, és eltörte a lábát. Álhír lehet az, hogy Mariska az esés közben ufókat is látott.

A második az összeesküvés (- elmélet), ami bizonyos hír (vagy álhír) mögötti okokra ad magyarázatot. Ez az okfejtés lehet valós, vagy teljesen kitalált dolog. Az, hogy Mariska azért esett le a fáról, mert nem kapaszkodott, esetleg a szomszéd lökte le, vagy öngyilkos akart lenni, mind lehet az igazi ok, de lehet kitalált ok.

A harmadik a szellemi (metafizikai) okfejtés, mint például az, hogy Mariska képtelen bizonyos szokásairól lemondani, gondolatban támadja a szomszédját, és a sorsot.

A hivatalos híroldalak - sajnos - nem csak magát a hírt közlik, hanem sokszor az okokat is magyarázzák - abban az esetben, ha erre az okra van hivatalos magyarázat. Ha a szomszéd lökte le Mariskát a fáról, de a szomszéd egy szenátor fia, akkor megtörténhet, hogy a sajtó arról ír, hogy Mariska nem kapaszkodott eléggé.

A megtévesztés művelete az, amikor a metafizikai információt, az összeesküvés elméletet és a hamis hír fogalmát egy kalap alatt emlegetem, finoman összemosom. Az, hogy Mariskának el kell gondolkodnia az életén, és a sorsán, mert a fáról való leesésének szellemi okai vannak, nem ugyanaz, mint hogy a C vitamin meggyógyítja a lábtörését. A hagyomány szerint az ok, amiért Mariska leesett a fáról, és eltörött a lába, Mariska életvitelében, szellemi - lelki hozzáállásában, azaz életképzeletében keresendő. Mivel a mai tudomány ezt képtelen beismerni, ezért az ilyen információt össze kell mosni az olyannal, hogy a C vitamintól forr össze Mariska csontja. Mivel a második kitalált dolog, de az elsővel egy kalap alá veszik, nevetséges lesz az a tétel, miszerint Mariska balesetének szellemi oka volna. A C vitaminos rész tudományosan cáfolható, tehát ebbe lehet kapaszkodni.

Szólj hozzá!
Hozzászólhatsz regisztráció nélkül, nem kell személyes adatokat megadnod!
A weboldal üzemeltetője fenntartja a jogot, hogy a nem megfelelő hozzászólásokat törölje.
0 hozzászólás