Kilépés
#94 (Álhírek)

365, 2020. 05. 10.

Lássuk az oly divatos álhír (fake new) fogalmát, vizsgáljuk meg, mi is az álhír.

Az általánosan és hivatalosan elfogadott nézőpont szerint az álhír az a hír, ami egyszerűen nem igaz, és azt valamilyen érdekből írják meg, teszik közzé, legyen az gazdasági érdek, érzelmekre hatás, vagy egyszerűen rémületkeltés.

Azonban ez ma nem így van. Ma ezt a fogalmat a hivatalos média használja a nem hivatalos médiára. Vagyis már rég nem az igazság tartalmától függ az, hogy egy hír álhír-e vagy sem. Az aktuális hatalom (nem csak politikai hatalom, hanem gazdasági, tudományos) szócsöve az a média, amit én, és sokan mások, hivatalos média jelzővel illetünk. A hivatalos média tehát nem más, mint az aktuális hatalmak titkárnője. Amit a jelenlegi apparátus szerveri közölni akarnak a néppel - legyen az akár igazság, akár csak manipuláció - azt a hivatalos médiának diktálják le. Persze a hivatalos médiák között is lehet ellentétes hír, de ez csupán politikai, épp annyira nem különböznek egymástól, mint politikai a hatalom és az ellenzék: bár látszólag szemben állnak, de ugyanazt szolgálják.

A hivatalos média dolga, hogy mindazokat a híreket, amit a szervek nem hagytak jóvá, álhírnek titulálják. Persze ez koránt sem jelenti azt, hogy minden, ma álhírnek nevezett írás igaz lenne! Sőt. Nem is ez a lényeg.

A lényeg egyszerűen az, hogy ha ma valamit álhírnek neveznek, az nem azt jelenti, hogy az a hír nem igaz, csupán azt, hogy a hatalom nem hagyta jóvá, nem az ő véleménye, nem szolgálja azt.

Summa: álhírnek nevezzük a nem hivatalos híreket (ezek többnyire nem, hogy nem jók a tömegek manipulálására, hanem sokszor a hatalomra nézve jelenthetnek veszélyt). Igazi hírnek nevezzük azt a hírt, amit a jelenlegi hatalom velünk el kell hitessen. Mindennek semmi köze az igazsághoz, az álhír címkét nem az igazságtartalom alapján adják.

A képlet egyszerű, szinte mindenki érzi, és tudja, hogy ez így van. Viszont a legtöbb ember azt mondja: Minek nekem az igazság? Nem akarok a kényelmi zónámból kimozdulni. Nekem bőven elég az, amit a hivatalos média mond, elfogadom igaznak, és addig sincs bajom.

A "fake new" nem az internettel, hanem az újságírással egyidős. Sőt, az apparátussal. Amióta létezik a manipuláció és a propaganda, azóta vannak igazi és ennek címkézett álhírek.

Hogyan tudhatom, hogy egy hír igaz vagy sem? Többnyire sehonnan. Persze lehet alapos kutatást végezni, utánajárni, ha érdekel az igazság, vagy el lehet fogadni azt, amit a hivatalos média mond, ez a kényelmesebb választás. Persze a kényelem soha nem szolgálta az éberséget, a felébredést.

Szólj hozzá!
Hozzászólhatsz regisztráció nélkül, nem kell személyes adatokat megadnod!
A weboldal üzemeltetője fenntartja a jogot, hogy a nem megfelelő hozzászólásokat törölje.
0 hozzászólás