Kilépés
#68

365, 2020. 03. 08.

Nő, szépség, hatás - avagy van valami közös a virágban, a tükörben és az öröklétben.

Azt mondják, hogy a nő halhatatlanság tudata a hatásban van, a férfié a cselekvésben. A nő és a tükör kapcsolata: a hatás lemérése. De a tükör nem csak a konkrét tárgy, hanem a környező világ. Hogy néznek rám, mit mondanak rólam. Milyen hatással vagyok a környezetemre. Minél intenzívebb a tükörkép, annál nagyobb esélye van a hallhatatlanságnak. A nő az öröklétnek a tükörben marad meg. Mégis, a szépség nem a tükörben van, hanem a mulandóságban.

A nő és a virág viszonya. A nő szeretné konzerválni azt, amit fiatal korában a tükörben lát. Ezért a szépítés, a festék. A szép mégis az, ami a festék mögött van, és ami mulandó. A virág önzetlenül adja a szépségét és az illatát. Ha csak egy napig tart is, mindörökre megmarad. Nincs is rosszabb, mint egy festett virág.

A tükör torz. Az igazi szépség benne nem látható. Csak a hatás. Az igazi szépség az odaadásban van, és az odaadás nem tükröződik. A mulandóság szépsége hallhatatlan, mert nem e világból való. Mert a szépség nem hatás, nem látvány, hanem érzés, idill, átélés, fény és illat egyszerre. A női szépség olyan, mint a virág szépsége: örök. A férfi, aki meglátta egyszer is az igazi női szépséget, többé nem szabadulhat. Bármikor felnéz a csillagokba, honvágy tölti el, és a nő szépsége jut eszébe.

 

 

Szólj hozzá!
Hozzászólhatsz regisztráció nélkül, nem kell személyes adatokat megadnod!
A weboldal üzemeltetője fenntartja a jogot, hogy a nem megfelelő hozzászólásokat törölje.
0 hozzászólás