Kilépés
#98

365, 2020. 05. 25.

A probléma nem ott van, hogy többféle világnézet létezik, tulajdonképpen annyi, ahány ember. A probléma ott van, hogy egyes világnézeteket mindenkire kötelezővé szeretnének tenni azok, akik az apparátus hűséges szolgái, és minden párbeszédet ellehetetlenítenek.

Ezért létezik az a kifejezés, hogy hivatalos. Mi a hivatalos világnézet? Amit a hivatalok diktálnak. Amit a hivatalok diktálnak, azt látjuk a tévében, azt olvassuk az újságban. Azt tanuljuk az iskolában és az egyetemeken. Újabban a tudományos berkek és vallások papjai is ez szerint járnak el.

Ebből fakadóan kétféle ember létezik: aki elhiszi a hivatalos álláspontot, és aki nem. Az egyik szerint a hivatalos álláspont épp az ő világnézete, ezen kívül nincs is más semmi. A másik tovább gondolja, megkérdőjelezi, még akkor is ha nem jut sehova. Summa: vannak gondolkodó és reflex emberek. A gondolkodók mindig felteszik a kérdést, kutatnak és keresnek. A reflex emberek ugyanazt ismétlik, mint amit a tévé. De mivel van tévé, sajtó, iskola: a reflex emberek véleménye semmit sem nyom a latba, fölösleges, ha soha nem szólalnának meg, akkor sem tűnne fel senkinek.

A világot azok vitték előre, akik tovább mertek gondolkodni.

A reflex emberek pedig azért kellenek, hogy működjön a piacgazdaság.

 

Szólj hozzá!
Hozzászólhatsz regisztráció nélkül, nem kell személyes adatokat megadnod!
A weboldal üzemeltetője fenntartja a jogot, hogy a nem megfelelő hozzászólásokat törölje.
0 hozzászólás