Kilépés
#140 - Isten

365, 2023. 02. 01.

Amikor Istent említem, kétféle megközelítéssel találkozok.

Az ateista, aki azt mondja: "A vallást kifejezetten veszélyesnek tartom, és azokat is, akik terjesztik, nem mondom, hogy mindig rosszindulatúak, de naivak, az biztos. Csak az elmaradott ember hisz ilyesmiben!"

A vallásos, aki azt mondja: "Az igazi Istent csak a vallás tudja, amiről te beszélsz, az mágia, boszorkányság, Istenkáromlás, kóklerség,

Mindkettő úgy hiszi, Isten csak a vallás kiváltsága, és mint ilyen, valláson kívül nem létezik. Innen kezdve csak egy gondolati kép, hasonlatosan Schrödinger macskájához. Csak azok számára létező, akik a vallás gyakorlatát magukra veszik. Isten csak a vallásosokat szereti, nekik protekciózik, a többiek rajta kívül állnak.

Ha Isten nem létezne, a világ összeomolna, és nem lenne senki, aki Őt tagadni tudná. Ha Isten vallásos lenne, csak a vallásosok számára létezne, így nem lenne több, mint egy ember, tehát nem létezne, a világ összeomolna, és nem lenne aki vallásban élhetne. Isten nem-léte, és vallásos-léte között tehát semmi különbség nincs, mindkettő végső látomása a nem-létező.

Mindezért senki nem áll távolabb Istentől, mint az ateista és a vallásos.

Ahogy az ateista nem tudós, úgy a vallásosnak sincs hite. Mindkettő tagad, így az ateista szüli a vallásost, a vallásos az ateistát. Kvantumfizika nyelvén szólva, az egyiknek Schrödinger macskája mindig halott, a másiknak mindig él: már nincs szuperpozíció. És mivel Isten szuperpozíció, így Istene egyiknek sincs.

 

Szólj hozzá!
Hozzászólhatsz regisztráció nélkül, nem kell személyes adatokat megadnod!
A weboldal üzemeltetője fenntartja a jogot, hogy a nem megfelelő hozzászólásokat törölje.
1 hozzászólás
Timcsi, 1 éve
Hálásan köszönöm, hogy ilyen csodálatosan szavakba öntötted azt, amit gondolok Istenről és a vallásról.