Kilépés
#89 (Apparátus 6 - véleményformálók és Smith ügynökök)

365, 2020. 03. 29.

Ahhoz, hogy az apparátus mint olyan, megmaradjon, elsődleges célja, hogy az emberek apparátusban gondolkodjanak. Az apparátus felállít egy normalitást, amelyben csak az általa elfogadott gondolkodás létjogosult.

Természetesen nem lehet ráerőltetni az emberekre, hogy miként gondolkodjanak, de a gondolkodás befolyásolására több módszer is létezik. Véleményem szerint nem is erőltet senki semmit (még mielőtt valaki összeesküvés elméletekkel vádolna), mert az apparátus lényege a rendszerben való gondolkodás, és a rendszer automatikusan adja a vélemény formálóit és az ügynökeit.

A vélemény formálói a híres emberek, a színészek, a gazdagok, a szaktekintélyek, vagy a most oly divatos fiatal influenszerek. Mivel a kábulatban élő ember oda vonzódik, ahol több a szórakozási lehetőség, van gazdagság, kényelem, így szinte automatikusan kezdi követni ezeket. A híres emberek, színészek többnyire gazdagok és szépek, élnek mint hal a vízben, tehát amit ők mondanak, az igaz kell legyen. Mindenki szeretne olyan csillogásban élni, mint a médiában folyamatosan bemutatott hírességek.

A szaktekintélyek véleménye is nagyon fontos, mert papírjuk van arról, amit mondanak. Az apparátus kába emberei a szaktekintélyekre hivatkoznak, és azokat követik. Magyarán, ha valakinek semmiféle diplomája nincs, az nem is tudhat semmit, ellenben ha valakinek valamiről diplomája van, az azon a területen mindent tud. A szaktekintélyek tudása tárgyi tudás, mondhatni az apparátus bizonyos területének ismerete, aminek nem kell köze legyen az igazsághoz, a léthez, mert a szaktekintély tudása nem gnózis. Olyan tudás ez, ami nem kötelez az élet jobbá tételére, csak van, úgy önmagában, és az élet meg halál kérdéseiben semmit sem tud. Amíg az igazi tudós kutat, kísérletezik, elemez, gondolkodik és sokszor téved, a szaktekintély mantrákat szaval, olyan formulákat, amelyek igazáról soha nem győződhetett meg. A tudósban van némi éberség, ezért előre mozdítja a gondolkodást, a szaktekintély nem gondolkodik, hanem a száz éves tudósi munkák eredményének leegyszerűsített változatát (az igazi tudomány kenyérmorzsáit) ismételgeti az unalomig.

A kábulatban élő ember nem szeret energiát fektetni a gondolkodásba. Ezért a legkényelmesebb és legkézenfekvőbb megoldás az, ha a dolgokról alkotott véleményét egyrészt a vélemény formálói szerint, másrészt a szaktekintélyek alapján építi fel. A világnézete roppant egyszerű: azt vallja, amit a szaktekintélyek és a legtöbb híresség. Csak árnyalatbeli különbségek vannak. Kérj meg tíz embert, hogy mondjon véleményt valamiről, amiről mindenki hallott, és nagy valószínűséggel mind a tíz embernek ugyanaz lesz a véleménye. És nem azért, mert annyira egyformák lennénk, hanem mert mind a tíz ember véleményét a hírességek és a szaktekintélyek formálták. Hisz ezt tanítják az iskolákban, egyetemeken, erről harsog a média.

Az önjelölt Smith ügynökök arra hivatottak, hogy még a forrásában letorkolják a másképp gondolkodók véleményét. Ők ugyanazt erősítik, ami az apparátusban a normalitás, ugyanazt mondják, mint a szaktekintélyek vagy a hírességek, csak a Smith ügynökök nem formálják a véleményt, hanem többnyire bűntudatot keltenek vagy parancsolnak.

Ha kinyilvánítod a véleményed egy közösségi oldalon, és az nem felel meg az apparátus jelenlegi normái szerinti (megengedett) véleményekkel, akkor a képlet igen egyszerű:

  • kábult emberek igyekeznek téged meggyőzni arról, hogy nem jól gondolod, és szaktekintélyekre hivatkoznak
  • önjelölt Smith ügynökök fogják megkérdőjelezni mentális egészségedet
  • abban az esetben, ha te is valahol influenszer vagy, és félő, hogy adnak a véleményedre, akkor a rendszerből, ahol a véleményt kinyilvánítottad, egyszerűen kitiltanak - mert a közösségi oldalak is csak akkor működhetnek, tulajdonosuk csak akkor gazdagodhat, ha ezek az oldalak teljes mértékben az apparátust szolgálják, és nem engedik elburjánzani az eltérő nézeteket.

Az apparátusban az igazság néma, az emberiség az igazságtól való elhagyatottságban él. Egyetlen kiút az éberség: folyamatos figyelem, megkülönböztetés, egyetemes logika - vagyis az agy használata. Ahol nincs igazság, ott nincs Isten: ezért aki a gondolkodásában nem nő túl az apparátuson, annak sem idillje, sem kegyelme nincsen.

Szólj hozzá!
Hozzászólhatsz regisztráció nélkül, nem kell személyes adatokat megadnod!
A weboldal üzemeltetője fenntartja a jogot, hogy a nem megfelelő hozzászólásokat törölje.
0 hozzászólás