Kilépés
Interjú a fák alatt - 8 rész

Interjú, 2017. 12. 05.

Arról, hogy kell - e, és használ - e a mindenre jó csodapirula. És arról, hogy kinek mi a csodapirulája, s melyiké jobb, s egyáltalán, kinek van igaza. Továbbá arról, hogy milyen mértékben működik az elfogadás és a szólásszabadság, és arról, hogy ki az igazi tudós.

Festmény / rajz: Kálic

- Mostanában sok cikk jelenik meg a médiában, amelyek az összeesküvés elméleteket, alternatív gyógyászatot, misztikus elméleteket elemzik, ítélik el. Mi erről a véleményed?

- Ezeknek a cikkeknek, a polaritás törvénye alapján, meg kell jelenniük. A gond csak az, hogy gyakran a fürdővízzel együtt a csecsemőt is kilöttyintik. Ezen a területen két végletet határozhatunk meg, a misztikust és a szemellenzős realistát. Minél több a valóságtól teljesen elrugaszkodó elmélet, annál több a földhözragadt válaszreakció. Az igazság azonban nem a kettő között van, hanem teljesen máshol. Csak egy példát említenék: a közösségi oldalakon minden nap találsz egy csodaszert, ami a rákot gyógyítja. Hol a C vitamin, hol az articsóka, hol az ecet, hol valamilyen más, állítólag természetes anyag. Erre természetesen megérkezik a válaszreakció, hogy a rákot a kemoterápia, a sugárkezelés meg a műtét gyógyítja. A két hozzáállásban nagy különbség nincs, mindkettő ugyanazon a síkon van, ugyanazt az alapelvet követi. Egyetlen különbség talán az, hogy a második csoport több pénzt áldozott arra, hogy az elméletét megtanulja, többen képviselik, és ez az amelyet a társadalom standardként, normálisként elfogadott. De mindkettő az élet könnyítésének jegyében áll: ne kelljen semmit tenni, az életmódunkat és a világnézetünket ne kelljen megváltoztatni, hanem legyen egy mindenre jó pirula. Ez a mindenre jó pirula lehet fizikai, lelki, mentális, a lényeg, hogy ha ezt megeszed, akkor meggyógyulsz, boldog leszel, a házasságod helyrejön. Ezt a pirulát Hamvas kenőcsnek nevezi. Természetesen ez a pirula pénzbe kerül, ezért nagy a harc a piacon, hogy kinek a piruláját vegyék az emberek. Engem nem érdekel sem a misztikusok pirulája, sem a realisták pirulája. A hivatalos álláspontot képviselő média ilyen leleplező cikkeit sem tudom más szemmel nézni, mint egy reklámnak, a pirulájukra. Az alternatív gyógyászat sajnos ma már teljesen parttalan, mindent bele foglalnak ami jól hangzik, vagy zöld. Semmivel sem veszélytelenebb a misztikus szédelgés, mint a földhözragadt ateizmus.

- De nem csak az alternatív gyógyászatot fikázzák...

- Nem, a másik fontos célpontjuk az összeesküvés - elméletek. Ez sem hiába történik, hisz az összeesküvés elméletek esetében is a szokásos külső ellenfél megtalálása a lényeg. Megint csak kívül keresünk, nem önmagunkban. Betegek vagyunk, rossz az életünk, nincs pénzünk? Keressünk hibást. Miután a politikusok szidása már unalmas, megfoghatatlanabb ellenségeket kell keresni, idegen lényeket, gyíkembereket. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy bizonyos elméleteknek ne lenne, vagy ne lehetne igazságalapjuk. De ez nem változtat azon a tényen, hogy az összeesküvés - elméletek is ugyanazon a síkon mozognak, mint azok leleplezői. Az egyik legelterjedtebb összeesküvés elmélet ugye a chemtrail, aminek az élet minősége tekintetében semmi jelentősége nincs. Az ember nem attól beteg és boldogtalan, mert mérgezik őt a felsőbb hatalmak. Ebben a megközelítésben nem az a lényeg, hogy igaz vagy nem igaz ez az elmélet, hanem az, hogy az ember vállal - e felelősséget a saját életéért és boldogságáért, vagy a felelősséget valami háttérhatalom kezébe adja - vagy ami ugyanaz: az orvosa, politikusa kezébe adja. Metafizikai, szellemi szempontból nincs különbség aközött, hogy a háttérhatalmat hibáztatom a boldogtalanságomért, vagy a jelenlegi politikusokat. Szellemi szempontból az a lényeges, hogy mennyire vetted saját kezedbe az életed.

- Hogyan kell mindezt szemlélni?

- Távolról és mosolyogva. A mindenre jó csodapirulák harcát senki sem fogja megnyerni. Soha. Nem fogja megnyerni azért, mert az élet nem úgy van felépítve. Még több ezer évig is tarthat ez a harc, de nem lesz győztese. Az alternatív gyógyászat nem fogja kiszorítani az orvostudományt, az orvostudomány nem fogja kiszorítani az alternatív medicinát, ha valamit ki kell szorítani, azt csakis törvényekkel és rendőrséggel és katonasággal fogják megtenni. Elvi és kinek-van-igaza harccal soha. Az igazi tudás ugyanis tapasztalatokon nyugszik. Az ember megtapasztal valamit, ami tudássá, meggyőződéssé válik, és amin már nem fog sem a misztika, sem a hivatalos álláspont. A két tábor közötti harcnak már azért sem lehet győztese, mert nem tapasztalatból beszélnek. Azok írnak a rák gyógyításáról, akik csak hallottak róla. Azok írnak a tudományról, akik bemagolták az iskolai anyagot. Egy nagyon fontos dolgot meg kell érteni: igazi tudós nem gúnyolja az alternatív gondolkodást, az igazi orvos minden alternatív módot is megragad, mert a fontos számára a gyógyítás, és nem a gyógyszeripar ügynökétől épp a tegnap kapott kenőpénz. Az igazi tudós épp azért tudós, mert távolabb lát, mint amit neki tanítottak. Sajnos igazi tudósból igen kevés van. De nagyon sok van azokból, akik a tudományból dogmákat csináltak, s azokat biztos tudásként hirdetik...

- Gyakran a más kultúrákat is...

De nem csak a misztikát, vagy az összeesküvés elméleteket gúnyolják ki. Kigúnyolják a másságot, a más kultúrákat, gyakran a vallásokat, a másképp gondolkodást. A liberális nyugaton élő emberek azt hiszik, hogy ők a világ legtoleránsabb emberei, akik el tudják fogadni a másságot, de a gyakorlatban ez az elfogadás nem létezik. A másságra két lehetséges reakció lehet a részükről: gúnyolódás vagy támadás. És ez amúgy általános emberi tulajdonság, hovatartozástól, kultúrától függetlenül. A másságot, a másképp gondolkodást nem fogadják el soha, csak úgy tesznek, akkor, ha a másság már eléggé nagyra nőtt. Ilyenkor bekebelezik ezt a másságot, mintha mindig is az övék is lett volna, holott soha semmi közük nem volt hozza. Hamvas azt írja valahol, hogy minden lehetőséget birtokba kell venni. Mit jelent ez? Azt, hogy minden kultúrát, vallást, tudást, elméletet és világnézetet meg kell vizsgálni, tanulmányozni kell. Minden lehetőséget meg kell nézni, aztán tovább menni, nem leragadni. Ki kell lépni a saját kis kényelmi zónánkból, mert lehetséges, sőt, nagy az esélye, hogy a világ, ami odakint van, egészen más.

- Szólásszabadság azért van...

Azt mondják, szólásszabadság van. Sajnos a szólást összetévesztik az erőszakos gúnyolódással és verbális támadással, lejáratással. Ezt is szabad, de a következményeket akkor el kell fogadni. Gúnyolódhatok bármelyik világnézettel, de egyszer kiderülhet, hogy bunkó voltam. Ahogy már mondtam, igazi tudós nem gúnyolódik, hanem megvizsgál, elemez. Az igazi gondolkodó nem gúnyolódik, hanem gondolkodik. Az az ember, aki már körülnézett, tudja, hogy van amit még meg kell tanulnia, ezért alázatos, és figyel. Csak az ostobák hiszik azt, hogy már mindent tudnak, és ha valami olyanról hallanak, ami nem fér bele a szűkös világnézetükbe, kigúnyolják, lejáratják, keresztre feszítik. Szólásszabadság van, és még sincs. Nagyjából szabad az épp aktuálisan elfogadott nézeteket szajkózni.

De azt hiszem, ezen a témán már eleget lovagoltunk, amit lehetett, leírtunk, elmondtuk, talán nincs is amit erről többet mondani. A következtetés, amit le kell vonni, az, hogy a fejlődés legnagyobb ellensége az apparátusi gondolkodás, a dogma, a csőlátás. Hiába beszélünk szeretetről mindaddig, amíg önmagunkat nem vizsgáltuk meg, tudatunkat nem tágítottuk ki, nem néztük meg amit meg kellett volna néznünk. Amíg nem ismerjük önmagunk, képességeinkkel és problémáinkkal, gyengeségeinkkel együtt.

Szólj hozzá!
Hozzászólhatsz regisztráció nélkül, nem kell személyes adatokat megadnod!
A weboldal üzemeltetője fenntartja a jogot, hogy a nem megfelelő hozzászólásokat törölje.
0 hozzászólás