Adatvédelmi infók
"Aki önmagát feladja, sohasem szabadul meg attól, aki mindezt látja. (HB)"

János-Széll István

Gondolatok, esszék, kritikák, elbeszélések

Naplóbejegyzés, 2017-12-12

A karácsonyi hisztéria már karácsony előtt két héttel elkezdődik. Megnövekedik a forgalom, az utcákat ellepik a lapos-tévé vásárlók. Mindent megvesznek, ami megvehető, még olyant is, ami nem kell, sőt néha azt is, amit azt sem lehet tudni, micsoda. A karácsony egyik jellemzője az ajándék. Az ajándék legfőbb tulajdonsága, hogy nagyjából senkinek sem tetszik. A vásárló kényszerből vásárol, amolyan felebaráti kötelezettségből. Végiggyúrja magát az ember-tengeren, üzletről üzletre, pénztártól pénztárra. Parkol ahol éri, meg káromkodik, hogy nincs egy rendes parkoló, hogy felebarátja rossz helyen parkolt. Nem tudja mit vegyen, ez is van, az is van, aztán vesz valamit, ami semmire sem jó, nem is néz ki sehogy, de jó drága. Minden emberben megvan az a rosszindulat, hogy felebarátját az adósává tegye, így mindenki igyekszik minél drágábbat, s minél többet vásárolni. Szerencsés, aki most magának vásárol, jöhet a lapos tévé, meg az ájfon, megérett a termés Ázsiában.
Az előkészületek egyik fenevadja a főzés. A láncreakció igazolt. Először egy rakás idegeskedés a hozzávalók miatt, utána egy csomó munka, s idegeskedés, vajon jó lesz-e a húsleves, vajon a marha megfő-e eléggé, vajon megkel-e a tészta, vajon. Vajon a káposztalevél elég nagy-e a töltött káposztához. Vajon a káposztalevél elég kicsi-e a töltött káposztához. Vajon a liszt jó minőségű-e, vajon az élesztő nem-e járt le. Mindig utolsó nap derül ki, hogy valamit elfelejtettünk megvenni, nincs bor, nincs sör, nincs csomagolópapír, amibe az ajándékokat beletehetnénk. Kell mogyoró, keksz, csoki, pászka. Újra az üzletek, gyúródás, káromkodás.
De a takarítás. Seprű, porszívó, rongy, kék-szesz, poroló. Meló reggeltől estig. Csillogjon a ház, mert érkezik a tisztaságmániás Jézuska. Kontrollba. Mindez pótolja a megtisztulást, hála annak, aki feltalálta.
De ez mind csak a kezdet. A főzés, a takarítás egy jól képzett háziasszonynak semmiség. A család többi tagja ideges, mert a szeretet nevében elhanyagolódnak. Morgolódás. Még jó, ha megússzák anélkül, hogy munkára fogják őket. Közben megkóstolgatják a készülő kalácsot. Persze csak mértékkel, mert a kelt tészta a hasban feldagad, s ez egy újabb kellemetlenség. A gyermekeket rendszerint el kell kergetni a konyhából, nehogy megegyék a karácsonyi sütit, mert ha igen, jöhet a kenyér, margarin.
A fát meg kell venni, lehet választani, termesztett fa, lopott fa, cserepes fa, műfa.
S akkor még díszeket s egy halom cukorkát be kell szerelni, s a fára kell biggyeszteni. Egy dologra nagyon oda kell figyelni: a gyerekek nehogy lelegeljék. Ugyanis a cukorka Jézuskának van felrakva. A díszek is leeshetnek s eltörhetnek, s ártatlan embereket vághatnak szerte-széjjel. A villogó lámpa kusza drótjaiban futó áram is megrázhat, tessenek vigyázni.
Eljön este, mikor mindenkinek mosolyognia kell. A gyerekek bőgnek, mert nem azt az ajándékot kapták, mit vártak, pedig írtak az angyalnak. Veszekedés is előfordulhat, akár verekedés is. A lökdösődéstől, részeges tántorgástól, vagy akár a neveletlen gyermekek ugrándozásától felborulhat a frissen vásárolt lapos-tévé. Majd jöhet a töltött káposzta, meg a süti, meg a sok bor, és pálinka, aztán másnap hasfájás. Sorban állás a sürgősségi ügyeleten. Majd a karácsonyi mise megtekintése a lapos-tévében. Minél több a pixel, minél nagyobb a felbontás, annál többet ér a mise, s annál átszellemültebb az ember.

Könyvjelző