Kilépés
Egyszemélyes klímakonferencia

Kritikák, 2022. 07. 10.

Divatos kérdés a klímaváltozás. Egyre gyakrabban hallhatunk róla, és egyre jobban érezhetjük. Nem az a kérdés, hogy valós-e a klímaváltozás, hanem hogy miért történik. Egyes tudósok szerint a Föld természetes ciklusával összefüggő folyamat, amihez az embernek igen kevés köze van, vagy egyáltalán nincs, mások szerint meg a klímaváltozásért teljes mértékben az emberiség felelős. Nem igaz az, hogy az ember nem járul hozzá a klímaváltozáshoz, igenis nagymértékben hozzájárul, de nem úgy, ahogy a klímaváltozás megállításának kerekasztal-lovagjai azt beállítják.

Kép forrása: ft.lk

Az Európai Unió 2035-től be szeretné tiltani a belső égésű motorokkal ellátott autókat, mindenki vegyen elektromos autót. Nem vagyok elektromos autó ellenes, egyáltalán nem, de a problémát az elektromos autózás nem fogja megoldani.

Az anyagba belesüllyedt ember azt hiszi, hogy a kiteljesedését csak az anyag felhalmozásával érheti el. Ahogy szelleme csökevényesedik, úgy nő nagyra anyagban, és ehhez egyre többet és többet vesz ki a természetből. És teljesen mindegy, hogy huszonöt benzines, vagy huszonöt elektromos autót birtokol. Az ember azzal tesz a klímaváltozás felgyorsításáért, hogy sokkal többet akar birtokolni, mint amennyi az életéhez szükséges. A profitorientáltság az, ami a természetet kizsigereli, a Föld kincseit feléli, a Földet tönkreteszi. A profitorientáltság szembe megy az egész létezéssel. Az ember, Hamvas szavaival élve, a “mindig éhes disznó”, kizsigereli a természetet, tönkreteszi a termőföldet, kivágja az erdőket – és mindezt a profitért. Nem a Föld népessége sok, hanem a profitéhes sok. A nagyurak, a világ nagy üzletemberei magánrepülővel klímamegbeszélésre mennek, hogy ott megbeszéljék, hogyan lehetne a kis embereket megszorítani, azokra szén-dioxid adót kivetni, azokat kordában tartani, elhitetni velük, hogy a belső égésű motorral felszerelt autójuk az oka a klímaváltozásnak.

A jelenség konkrétan követhető az erdőkitermeléssel. Az ember egyre több és több fát vág ki, a profit érdekében, aztán amikor a hegyről lezúduló vizet a fák gyökere nem tudja megfogni, és az egész a nyakába ömlik, akkor klímakatasztrófáról és szén-dioxidról beszél. És nem csak beszél, hanem a többi emberre, akik az ő profitjából nem részesednek, és az erdőkitermelésnek csak áldozatai, megszorításokat és adókat vet ki.

Ne feledjük, hogy a fősodrású narratíva mindig ugyanaz: a fosszilis energiáról le kell szokni, át kell térni megújuló energiára, karbonadót kell bevezetni, büntetni kell az embert a kibocsájtott szén-dioxid miatt. A baj csak az, hogy mindezek az intézkedések semmit sem fognak változtatni. A tengerek ugyanúgy továbbra is műanyag hulladékkal lesznek szennyezve, az erdőket tovább fogják irtani, a termőföldeket továbbá is tönkre fogják tenni, mindezt azért, hogy nagyobb profitra tegyenek szert.

Az ember ökológiai lábnyomát mérni fölösleges. Elég lenne a profitot nézni.

Minden embernek meg vannak adva azok a feltételek, amelyek az életéhez, szellemi kiteljesedéséhez, karmaoldásához szükségesek. Ha az ember ennyivel beérné, nem lenne amiről beszélni. Ami ezen felül van, ami fölösleges, ami csak a kényelmet, és az egyéni élvezeteket szolgálja, az a klímaváltozás felgyorsításának oka.

A jó termőföldben megterem az az élelem, ami az embert életben tartja. De jön valaki, aki levegyszerezi a földeket, genetikailag módosítja a növényeket, hogy az adott területről a maximumot kihozza, és a silány termését eladja, hogy abból aztán elektromos autót vegyen, és klímakonferenciára utazzon. Az, hogy a talaj rövid időn belül elsivatagosodik, nem számít, mert addig a maximális profit el lett érve.

Ne feledjük, hogy a világjárványról, a háborúról és a klímaváltozásról ugyanaz a média informál. Ugyanazok a celebek mondják el rendre a forgatókönyvet. Az egész egy szemfényvesztés, amelynek a célja nem más, mint hogy ne lásd meg, hogy a rád kivetett korlátozás valakinek profitot termel.

Nem azzal van baj, hogy sokan vagyunk, és a Föld nem képes mindenkit ellátni, hanem azzal, hogy a népesség egy-két százaléka feléli az összes létező energiát. Ezt az egy -két százalékot a megújuló energia nem fogja ellátni.

Nem azért születtünk, hogy profitot szerezzünk. Egyáltalán nem ez a dolgunk. A hagyomány sehol nem említ tőzsde-sorsot meg profit-karmát.

Az ominózus “Nézzétek az ég madarait! Nem vetnek, nem aratnak, csűrbe sem gyűjtenek – mennyei Atyátok táplálja őket. Nem többet értek ti náluk?” szavakat a modern ember egyáltalán nem érti. Azt hiszi, hogy őt az állatvilágtól a profitszerzés képessége különbözteti meg. Szegény madarak, nem képesek profitot termelni, Ezért valószínűleg a klímaváltozást sem tudják előremozdítani.

Nem, nem azzal teszünk a legtöbbet a környezetünk érdekében, hogy elektromos autót vásárolunk. Bár lehet a kertünkben álló, utolsó kiadású elektromos autónk mellé állva előadást tartani arról, hogy mennyit teszünk a klímaváltozás ellen (főleg, ha ebből profitot is termelhetünk), lesajnálva azokat, akik nem látnak ebben nagy dolgot, szédíthetjük magunkat, az igazság az, hogy semmit sem tettünk. Akkor, amikor megelégszünk annyival, amennyi fejlődésünkhöz szükséges, amikor nem az élvezetek és kényelem kiszolgálása lesz a cél, amikor nem kell miattunk gyerekek bányában dolgozzanak elfelejtett földeken, amikor nem a mi kényelmünk érdekében gyűl a műanyag a tengerekben, szóval akkor, amikor önértékelésünk nem a felhalmozott anyag függvénye lesz, akkor kiállhatunk a klímaváltozás lelassításáról értekezni.

Szólj hozzá!
Hozzászólhatsz regisztráció nélkül, nem kell személyes adatokat megadnod!
A weboldal üzemeltetője fenntartja a jogot, hogy a nem megfelelő hozzászólásokat törölje.
0 hozzászólás