Kilépés
Interjú a fák alatt - 9 rész - A pozitív gondolkodás

Interjú, 2017. 12. 05.

Működik és használható a pozitív gondolkodás? Jó, vagy rossz? Jó, amikor pozitívan állok hozzá a problémáim megoldásához, amikor igent mondok a fejlődésre. De ha a vágyaimat szeretném elérni vele, akkor jobb, ha azelőtt kétszer is meggondolom. Mire vágyok? Miért kell az minél hamarabb nekem? És ha meglesz, mit kezdek vele? Beszélgetés a pozitív gondolkodás hasznáról és veszélyeiről.

Festmény / rajz: Kálic

- Jó lenne tisztázni a pozitív gondolkodást is, mert ma már mindenhol erről lehet olvasni, hallani. Jó vagy rossz a pozitív gondolkodás? Vagy pontosabban: ér valamit vagy nem?

- A pozitív gondolkodás megvizsgálásához elengedhetetlen tisztázni az alapokat. És már is itt van kéznél az első egyetemes törvény, a mágia törvénye, ami kimondja, hogy a valóság (létezés) alapja szellemi, a szellem az elsődleges, a fizikai világ a szellemi világ következménye, és így, az élet, a fizikai test, a fizikai valóság a szellemünk következménye. Így természetesen a gondolataink következménye is. Tehát ez azt jelenti, hogy igen, a gondolkodásunknak hatása van az életünkre, kapcsolatainkra, egészségünkre. Vagyis működik. De ez még nem jelenti azt, amit általában róla gondolnak. Ez egy olyan törvény, mint a gravitáció... Működik, de hogy jó, vagy rossz irányba visz minket, az sok egyébtől függ. Mert bármennyire hihetetlen: az erőltetett pozitív gondolkodással, a "bevonzással" rossz irányba is mehetünk.

- Nézzük egyszerűen: ha pozitívan gondolkodok, egészséges lehetek?

- Mielőtt erre választ adnánk, nézzük meg, mi is a gondolkodás. Vagyis mi az, ami hatással van az egészségünkre. A tudat nem egy egyszerű egydimenziós számítógép, hanem minimum három részre osztható, s ezek közül az egyik legfontosabb - ami a témában számít - a tudatalatti. A gondolkodás alatt a tudatos, nappali, vagy ébrenléti gondolkodást értjük, de ennél nagyobb erővel van hatással ránk a tudat nem nappali, nem tudatos része. A nappali tudat olyan, mint a jéghegy csúcsa, a nagyobbik része a jéghegynek a víz alatt van, a tudatunk nagyobbik része a tudat alatt van. A tudatalatti rész nagy erővel bír. A tudatalatti módosítása nem kis feladat, sok sok önfeltáró munkát, önismeretet igényel.

- A pozitív gondolkodás egy fajta mágia?

- Mondhatjuk, igen. A mai modern pozitív gondolkodási hullámnak az agykontroll volt az elődje. Az agykontroll azon alapszik, hogy tudatos énem segítségével, alfa állapotban (ez egy fajta meditatív állapot), amelyben a tudatalattimra is hatni tudok, elképzelem mindazt, amit szeretnék, úgy, mintha már megtörtént volna. A Titok című könyv, és az ez alapján készült film szintén ezt a témát dolgozza fel. Az agykontroll működik, a titok működik, de... a helyzet az, hogy nem csak a mágia egyetemes törvénye létezik. Ha a többi egyetemes törvényt nem vesszük figyelembe, nem ismerjük, akkor tulajdonképpen csak önkényes mágiázás lesz, amelynek beláthatatlan következményei lehetnek. De itt elsősorban meg kell különböztetni az egyszerű pozitív gondolkodást - ami azt jelenti, hogy általánosságban pozitívan és felkészülve állok az élethez - és a vágyaink folyamatos beidézését, bevonzását. Az a pozitív gondolkodás, mikor arra mantrázok, hogy megtaláljam a gyengeségem, hogy elfogadjak, hogy elengedjek, hogy bátor legyek, hogy meglássak, hogy éber legyek, az a jó, az ami ami elengedhetetlen az életben. Kényelmi eszközöket, hírnevet, pénzt, hatalmat, karriert bevonzani - ezen a területen vannak kérdőjelek.

- Konkrét példa?

- Mondjuk, hogy X úrnak nincs szerencséje a nőknél, egy párkapcsolata sem működik, úgy gondolja, ez azért van, mert nem találta még meg az igazit. Akkor nekifog, s meditálgatni kezd, minden nap elképzeli, hogy ő máris boldog párkapcsolatban van, elképzeli a nőt, az együttléteket, és így tovább. X úr karmája, hogy így mondjam, a sorsa, az, hogy a párkapcsolati próbálkozásokon keresztül felfedezzen valamit, megtanuljon valamit, amit meg kell tanulnia. Van benne egy téves elképzelés, nézet, vagy hiányinformáció a párkapcsolatokkal és a nőkkel kapcsolatban. Lehet, hogy az anyjával sem volt jó viszonya, rossz benne a női kép. Az is lehet, hogy minden nőben az anyját keresi. Nem tudni, de a lényeg, hogy X úr akkor lesz teljes ember, amikor mindezeket a dolgokat felfedezi, s önmagában rendezi. Ettől függetlenül, ha agykontrollozik, bevonzhat nőket az életében, de a párkapcsolatai így sem fognak működni. Egyszerűen nincs hogy. Motor nélkül nem fog elindulni egy autó, akármilyen pozitívan állunk hozzá. De ez csak egy egyszerű dolog, mert lehetnek ennek a szellemi - gondolati erőszaknak következményei is.

- Éspedig?

- Fiatalabb koromban én is agy-kontrolloztam. Végigcsináltam az összes leckét, s már sikereim is voltak. Kedvenc játékom az volt, hogy elképzeltem egy egyszerű eseményt, mondjuk azt, hogy amikor kimegyek az útra, az első autó, amit meglátok, legyen piros. Egy idő után ez így is történt. Amikor már a legtöbb ilyen kísérletem működött, akkor nagyobb dolgokkal próbálkoztam. Megtörtént eset volt például, hogy az egyik óra előtt, amelyen vizsgát írattak volna, arra meditáltam, hogy a tanár ne tudjon eljönni az órára. Az óra el is maradt, mert, mint utólag kiderült, a tanár lebetegedett. Én elértem a célom, de nem számolva a következményekkel, hisz a másik szabad akaratába durván beavatkoztam, sőt az is lehet, hogy megbetegítettem. Mivel akkor Udvarhelyen suliztam, és bentlakásban laktam, feltétlenül szert akartam tenni egy albérletre, s persze egy szeretőre is, mert az sem volt. De ahelyett, hogy saját személyiségemet erősítsem azáltal, hogy ezek a dolgokat rendes ember módjára, beszélgetve emberekkel, elintézem, az agykontroll segítségére siettem. Elképzeltem egy szép nőt, meg egy jó albérletet, igyekeztem minden részletet meglátni, s tudtam, hogy mindez hamarosan összejön. Össze is jött. Pár nap múlva a bentlakásos szobatársam szólt, hogy kapott egy albérletet, ahová én is mehetek, és egy csajjal is összejöttem. Pár hónap sem kellett, s már is kiderült, hogy kár volt rámeditálni arra, amit kaptam. Az albérletben egy alkoholista tag is lakott, aki miatt hamarosan tovább kellett állni, és a csaj, akit megismertem, kiderült, hogy tudathasadásos. Ebből sokkal több komplikáció került az életemben, mint amivel a rendes csajszerzés és lakásszerzés járt volna. A bevonzás negatív következményeit legalább egy éven keresztül kellett elszenvednem azután.

- És mindennek mi volt az oka?

- Az, hogy rendes önismeret nélkül: egy, nem tudod, mi kell neked, az is lehet, hogy amiről azt hiszed, hogy kell, az csak púp a hátadon, és kettő, rendes önismeret nélkül nem tudod, hogy mit kellene megtanulj bizonyos dolgok elérése, megvalósítása közben, és ha a lépéseket kihagyod, nem is tanulod meg. Így a végeredmény olyan, mint a kölcsön: előre megkapod azt, amire később érnél meg, aztán majd kamatostól vissza kell fizetned. Meg kell jegyezni, hogy az alap a fejlődés. Minden probléma, betegség, sikertelenség azért van, hogy azok megoldása, helyrehozása alatt megtanuljunk valamit. Ezért a tanulnivalóért vagyunk itt, nem a végeredményért, ami lehet pénz, egészség, jó kapcsolat. Ha van pénzünk, jó kapcsolatban élünk, vagy egészségesek vagyunk, akkor a leckét ezen a téren megértettük, vagy egész máshol van tanulnivalónk. De a szegény ember tanuljon meg pénzt keresni, ne pedig a bevonzásra fektesse a hangsúlyt. A végén úgy jár, mint a lottót megnyerők nagy része, a pénz hamar elszáll, s még több problémát okoz, mint amennyi örömet. A pénzszerzés jó példa erre a dologra, hisz az anyagi problémákkal küzdő ember azáltal fog megtanulni fontos dolgokat az életben, hogy megtanul pénzt keresni. Mint mondtam, itt nem azon van a lényeg, hogy a pénzt megszerezze, hanem azon, hogy a tudást szerezze meg, ami a pénzszerzéssel jár. Ha a pénzt megkapja - nyer a lottón, bevonzza, bemágiázza, be agy-kontrollozza - anélkül, hogy a fejlődésében a kellő lépéseket megtette volna, akkor ő csak a végeredményre koncentrált, mint az a diák, aki nem tanul, hanem év végén megveszi a diplomát. Kihagyta a tanulást. A tanulás nélkül azonban a végeredmény mit sem ér, hisz a cél, a lényeg a tanuláson volt, nem a végeredményen.

- Akkor gondolkodjunk negatívan?

- Semmiképp! Az, hogy azt mondom, ne mágiázzunk, az azt is jelenti, hogy negatív mágiát se gyakoroljunk! Az igazi pozitív gondolkodás azt jelenti, hogy vidáman és tettre készen megyek szembe a problémáimmal, és azokat próbálom megoldani, a pozitív gondolkodás az, hogy tudom, van értelme az életnek, s lehet harmonikusan élni... Mint mondtam, mantrázni kell, pozitívan látni, érezni és hozzáállni kell... De nem az, hogy bevonzom a pénzt, és minden mást. "Vigyázz, hogy mit kívánsz, mert még a végén megadatik"... És tudod mi az érdekes? Hogy mindenki anyagi - fizikai - dolgokat akar bevonzani, Amelyek, jól tudjuk, eszközök. Miért mondta vajon Jézus, hogy "nézzétek az ég madarait..."? Mert minden eszköz, ami a szellemi fejlődésünkhöz kell, megadatik. Ezeket nem kell külön bevonzani, és ezekből még többet nem érdemes.

- Akkor tehát, nem elég csak pozitívan gondolkodni, ennél több kell...

- Így van. Ennél több kell, mert nem a gondolkodást, hanem elsősorban az életképzeletet kell megváltoztatni. Ezt pedig csakis karmaoldással, azaz: önmegismeréssel és hiányosságaink betöltésével lehet. Ez nem megy egyik napról a másikra. A mai ember azonnal akar mindent. Sőt, annál is hamarabb. Mert az eszközökre koncentrál. Pozitívan kell hozzáállni a dolgokhoz, de előbb, és mindenképpen, önmegismerés kell, tájékozottság kell, életet kell változtatni. A fogyasztói társadalom eszméiből fel kell ébredni, és nem azt szolgálni, akár pozitív, akár negatív gondolkodással. A lényeg: a felébredés. Amíg a pozitív gondolkodás a felébredést, éberséget szolgálja, addig a helyén van. Amikor a káprázatot (fogyasztást, hamis eszméket, apparátust) szolgálja, akkor rosszabb, mint az antibiotikum, mert nem csak fizikai, hanem lelki, szellemi szinten is bekavar.

Szólj hozzá!
Hozzászólhatsz regisztráció nélkül, nem kell személyes adatokat megadnod!
A weboldal üzemeltetője fenntartja a jogot, hogy a nem megfelelő hozzászólásokat törölje.
0 hozzászólás