Kilépés
Van-e Isten?

Gondolatok, 2017. 11. 19.

Hülye kérdés. De azért fel kell tenni, mert a kérdések azért vannak, hogy kérdezzünk, s rá a válaszokat megtaláljuk.

Festmény / rajz: Kálic

A termodinamika második főtétele szerint a dolgok a legkisebb energiaállapotba törekednek mindig, ezért gurul el a kő a lejtőn, s ezért bomlik szét a testünk. Amíg az élettelen tárgyak szét hullást, elporladást, megromlást és megsemmisülést mutatnak, az élő dolgok fejlődnek és növekednek. Az entrópikus erő ellenére felfele törnek. Mi az az erő, amely felfele hajt? Nevezzük bárminek, abszolútumnak vagy Istennek vagy egyetemesnek: az erő, amely felfele hajt, és az erő, amely letaszít. Az állandó harc, az egységesülés és szétválás, a világosság és a sötét, az entrópia és az élet, az elbukás és felemelkedés, a lüktetés, a törvény, a morál és szabadság, a felelősség hogy itt vagyunk és a felelősség hogy meghalunk és tovább megyünk, a felelősség az életműben, a bűn, a betegség és a gyógyulás, egyszóval: a létezés, más szóval: az Isten.
Tudományból és vallásból meg lehet élni, de üdvözülni nem.

De nem is az üdvért, nem is a dicséretért, nem is a mennyek országáért, nem is a célért megyünk felfele, hanem a szabadságért.
Azt mondják, egy bolygó addig szabad, amíg saját pályáján kering a csillaga körül. Ha letér az útjáról, állandó rabságba kerül, és belevész a sötétségbe.
Isten a törvény és a szabadság: és mi Istenek vagyunk: addig vagyunk szabadok, ameddig törvényesek. Gnoti Seauton. Ismerd fel, hogy Isten vagy.
Van-e Isten? Ha mi vagyunk, akkor biztos hogy van.
A többi, a tudomány, a vallás, a filozófia, a pszichológia, a misztika csak élvezetpótlék.
Mert ha az ember elhiszi, hogy csak por és hamu, akkor élveznie kell. Nincs Istentudat: nincs morál és nincs szabadság, csak hatalmas életéhség. Csak megalkuvás és gyávaság és korrupció. Csak hazugság és kibaszás. Fekszünk a disznókkal együtt a sárban, és moslékot zabálunk, mert omnivorák vagyunk. Egy kis moslék, egy kis gyógyszer. Két kis moslék, két kis gyógyszer. A kövér, eltespedt, igénytelen ember. Aki Isten kegyeiből kiesett: a Gemütlich. A törvénytelen, a rab.
Bár nem kell, de van bizonyíték Isten létére: a rabság feloldása, a szabadság fénye, a törvény tudása, az életmű igénye.

Szólj hozzá!
Hozzászólhatsz regisztráció nélkül, nem kell személyes adatokat megadnod!
A weboldal üzemeltetője fenntartja a jogot, hogy a nem megfelelő hozzászólásokat törölje.
1 hozzászólás
bocsi, 10 hónapja
"Van-e Isten? Ha mi vagyunk, akkor biztos hogy van.
A többi, a tudomány, a vallás, a filozófia, a pszichológia, a misztika csak élvezetpótlék."
Isten egyrészt teremtett, ami bizonyítja hogy van (Róma 1:20); másrészt szólt az Ige által, amit bizonyít az a sok süket ember, aki direkt bezárja a füleit, ne hogy meghallja ezt a szót. (Máté 13:15)
A maga Isten volta a "többi" kategóriába esik.