Kilépés
Karnevál

Gondolatok, 2021. 08. 03.

A világ bonyolult. Nem azért bonyolult, mert feltétlenül így kellene lennie, hanem mert elbonyolítjuk. Ahogy fokozatosan elvesztettük az utat önmagunkhoz, a létezéshez, úgy kerestük egyre buzgóbban kívül a boldogulásunkat, összezavarodva és eltévedve. A káprázat világa, ahol minden, ami hamis, igaznak tűnik, és az igazság nem látható.

Kép forrása: Etienne Le Cocq - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5649235

A létezés alapja az egyszerűség, létezni, és a létben élni, semmilyen zavar nélkül. Mondhatnám, hogy a karneválon kívül. Amikor örömet okoz a szépség, a tisztaság, az értelem. A világ bonyolult és zavaros. Politika, média, ellentáborok, hívők és hitetlenek, szkeptikusok és misztikusok. Oltottak és oltatlanok, ellenzők és pártiak, fehérek és feketék, propaganda és nemzetiség. Cenzúra és elnyomás. Tüntetés, agresszió, elégedetlenség, szegénység. Gazdaság, csőd, hitel, élvezet és anyagi javak által szimulált boldogság. Pillanatnyi örömök és hosszan tartó bánatok. Karnevál. Szép ruha, orvosi terror. Álarcok és maszkok, igazolványok és papírok, gyűlölet és okoskodás. Válság, természetvédelem, szén-dioxid, kalória. Túl meleg idő, túl hideg idő, túl sok eső, túl nagy szárazság. Drága autó, olcsó bicikli. Fenyegetés, meggyőzés, hatás, ellenhatás. Divatos ruhák, benne üres testek, akikből a lélek rég megszökött már. Fitnesz, diéta, fogyás, hízás, gyógyszer. Puffadás ellen, fejfájás ellen, székrekedés ellen, hasmenés ellen, gomba ellen, vírus ellen, savasodás ellen, savhiány ellen, vizelési panaszokra, prosztatára, menstruációra, szemre, fülre, orra, silány szexre. Időjárás manipuláció, parlagfűirtás, kukoricatermelés, szójamező, tyúkfarm. Klímaváltozás, új ember, kettő-pont nulla, inkább nulla. És ráadásul mindenki okos. És mindenki tudja, mi van. És mindenki tisztán lát. Tisztán lát a jobb meg a baloldal, az újságíró, a politikus, a virológus, az orvos, a szomszéd. Mindig más a vak, a süket és a tudatlan.

A világ a hisztire épül. A hiszti a mánia és az agresszív türelmetlenség egyvelege. Tisztaságmánia, egészségmánia, rendmánia, élvezetmánia, bulimánia. Sterilitás, szemetelés. Rettegés a haláltól, de haljon meg az ellenség.

Mindenekelőtt a szórakozás. Ha nem lehet szórakozni, nem lehet élni. A szórakozásért mindent. Szórakozásban elszórt ember, szórakozott ember. Nyaralás, külföld, hegyek, tenger, szálloda, sátor, útlevél. Égő tengerpartok, árvíz sújtotta falvak, jégeső, kánikula, hőérzet. Termométer, barométer, kalóriaméter. Robotmunka, kis fizetés, biztosítás, életösztön. Korrupció, lefizetés, felmondás, megalkuvás, behódolás, kirohanás.

Karnevál. A világ zűrzavaros forgataga, amelyben oltottak és oltatlanok csapnak össze, amelyben jobb és baloldal harcol, ahol mindenki pénzre és hatalomra vágyik, mindenki politikus és focista, orvos és milicista. Karnevál, ahol mindenkinek van javaslata, de senki nem néz magába, mindenki mást akar megjavítani, de senki sem kezdi önmagán. Egymás fejére taposva, kúszva felfele, levegő után kapkodva, vízért könyörögve.

Izgalomban élve, várva a hétvégét, a bulit, gyógyszert szedve, negatív teszttel és oltásigazolvánnyal a kézben, rettegve a deltától, félve a kórháztól, lélegeztetőgépet vizionálva, fehér köpenyeseket lesve, mindent bebiztosítva, halál ellen berendezkedve, médiát rendszeresen követve, annak minden betűjét fejbe eltéve, híradó előtt csipszet zabálva, csóré-kolbászért bármennyi oltást felvéve, türelmetlen feszültségben a megváltást várva.

Karnevál, az új szavak világa. Elfelejtettük az ősi szavakat, az értelmet, és lecseréltük másokra. Üresen kongó szavakra, amelyeknek csak a zavaros, ködös karneválban van jelentésük, és ott is csekély.

Ha megkérded, mit teszek, miben hiszek, félek-e, várom-e, tetszik-e, utálom-e, keresem-e, megyek-e "oltakozni", hiszem-e a vírust, maszkellenes vagyok-e, maszkot hordok-e, félek-e a tűtől, vagy ha fenyegetsz, hogy majd az intenzív-osztály, s majd a rokon, s majd meglátod, s majd kiderül, csak annyit mondhatok:

Karneválon kívül állok.

 

 

Szólj hozzá!
Hozzászólhatsz regisztráció nélkül, nem kell személyes adatokat megadnod!
A weboldal üzemeltetője fenntartja a jogot, hogy a nem megfelelő hozzászólásokat törölje.
0 hozzászólás