Kilépés
Gondolatok a feltámadásról

Gondolatok, 2021. 04. 02.

Bizonyára meg kell halni, hogy feltámadjunk. A létezés misztériuma ez, és ugyanakkor örök törvény: el kell engedni, hogy megkapd, el kell felejteni, hogy megtudd. Viszont nem azt kapod meg, amit elengedtél, hanem többet, nem azt tudod meg, amit elfelejtettél, hanem jobbat. Ezért aki feltámadt, több, mint aki meghalt.

Az ember azt hiszi, hogy feltámadhat halál nélkül. Megnyerheti az életét. Nem érti, mit ad miért. Így aztán lemond a feltámadásról, csak hogy az életet megnyerje. A kevesebbért odaadja azt, ami több.

A feltámadás egyszerre éberség és egység. Látni a sokszínűséget, és azonos lenni vele. Nem érzelem, hit. Nem gondolkodás, tudás. Nem izgalom, hanem nyugalom. A feltámadásnak egyetlen feltétele, hogy megszerezd amit meg kell szerezned, majd elengedd.

Mit kell megszerezned? Az éberséget. Hogy megtanulj látni. Mert aki lát, annak a dolgok maguktól értelmeződnek. És aki a dolgok értelmét látja, az nem fél. És aki nem fél, az nem ragaszkodik ahhoz, amit el kell engednie.

Igazán meghalni csak éberen lehet. A káprázatban bekövetkezett halál olyan elmúlás, amit nem követ feltámadás. Álmodban halsz meg, és álmodsz tovább.

Hiú ábránd azt gondolni, hogy majd feltámad a test, és folytatja az élvezetszerzést. Az életet nem lehet megnyerni. Sem jó cselekedettel, sem imával, sem könyörgéssel, de még szentté válással sem.

Ezért a feltámadás nem vallás kérdése.

Sokan azt hiszik, hogy a kulcs a szeretetben rejlik. Mindenki szeretni akar, de úgy, hogy szeretve legyen. Hogy neki is megérje. Éberség nélkül azonban nincs szeretet, csak annak imitálása.

Ha imitált szeretettel, imitált elengedéssel játsszuk el a feltámadást, akkor igazából semmi sem történik.

Az emberi nagyság a feltámadásban van, ezért az elengedés által megszerzett éberségben és egységben.

A feltámadás jutalom, de nem Isten jutalma az embernek, hanem az ember jutalma Istennek.

S mert vagyok aki vagyok, és mert ő és én egyek vagyunk, a feltámadás kötelesség.

Az ember mindenkori abszolút kötelessége.

Szólj hozzá!
Hozzászólhatsz regisztráció nélkül, nem kell személyes adatokat megadnod!
A weboldal üzemeltetője fenntartja a jogot, hogy a nem megfelelő hozzászólásokat törölje.
0 hozzászólás