Kilépés
A senki-paradoxon

Gondolatok, 2022. 09. 15.

Valaki az, akinek van valamije.

Legalábbis a mai berendezkedésben. Az a civilizált. Mindig valahol van, de legfőképp három helyen. Munkában, otthon, vagy nyaraláson. A munkában megkeresi a pénzt, amiből vesz valamit, amit a reklámok az agyába ültettek. Bárki építhet vagyont címszó alatt. Azt otthon élvezi, vagy elfogyasztja. Élvezi vagy a port róla törölgeti. Leginkább státusszimbólumokat vásárol. Egy jó autó, az valami. Márkás cipő, csúcstelefon: valami. Óceánra néző ház: az még valamibb. Ezért civilizált. A nyaraláson meg tudja mutatni: neki van, ezért ő valaki. A tengerparton is valaki, az erdőben is valaki. Egészen más úgy sétálni az erdőben, ha vagy valaki, még a pásztorkutyák is tisztelettel elkerülnek. Van valamid, amitől valaki leszel. Persze erdő, de fák nélkül, mert a valamiért azokat ki kellett vágni. Csak idő kérdése, hogy mikor lesz mindenkiből valaki, aki rendelkezik valamivel, és körülöttünk a sivatag, a homokot meg szemünkbe fújja a szél. Persze védekezhetünk ellene, van okos szemüveg, nem csak a homoktól véd, azt is megmutatja, hogy nincs hely, ahova menni lehet, hisz minden sivatag. Körbe navigáljuk, nem lehet eltévedni. De nézhetünk motivációs videókat útközben. Szeretet, akarat, vágy, élvezet. Szeretet, mert a valaki adni tud valamit, akarat, mert motivált abban, hogy valaki legyen, vágy, hogy megszerezze, élvezet, mert megszerezheti. Valaki az, akinek nem csak hogy van valamije, de azt a valamit szaporítani tudja, profitot termel, gyarapszik és tágul és bővül és hízik. A valaki ügyes, mert marketing a logikája, eszes, világnézete csupa reklám. A valaki, ahogy sikerül megvásárolja a legdrágább autók egyikét, egyből motivációs tréner lesz, élet – mester, tanácsadó. Hogyan legyél valaki, ehhez hogyan szerezz valamit. Százezer követő issza szavát, mindenki szeretne valaki lenni.

Ezzel szemben a senki. Aki soha sehol nincs, és semmije sincs. És senkit sem érdekel a személye.

Volt egyszer valaki, aki mindenét odaadta másoknak, hogy senki lehessen. Ettől persze valakivé lett, és elromlott az egész. Nem elég a semmi, a sehol és a senki státusa nehéz. De a senkik nem gyűjtenek, nem politizálnak, nem háborúznak, belőlük nem lehet megélni. Sehol nincsenek, ahol profitot kellene termelni, nem jó fogyasztók, nem dőlnek be a reklámoknak. A senki nem civilizált, kimaradt az ipari forradalmakból. De van egy nagy előnyük: a valakik mindig valakiket akarnak kizsákmányolni, kiiktatni, háborúba küldeni, beoltani, félrevezetni. Így a senkik, akik sehol nincsenek, és semmijük sincs, nem kerülnek sorra. Az élet paradoxona: valaki nem tud soha egy senkit valahol megtalálni, mert az sehol sincs. Nevezzük senki-paradoxonnak. A senki mindenkit lát, a valaki senkit sem lát. A senki sehol sincs, tehát mindenhol ott van. A valaki valahol ott van, ezért sehol máshol nincs. A senkinek semmije nincs, ezért minden az övé. A valakinek van valamije, ezért semmije sincs. Senki nem írtja az erdőt, senki nem háborúzik, senki nem teszi tönkre a Földet.

Ellenben: az élet a valakiké, a lét a senkié. Ezért a halál valakié, az örök élet a senkié. Hogy erre még sehol senki nem jött rá...

Szólj hozzá!
Hozzászólhatsz regisztráció nélkül, nem kell személyes adatokat megadnod!
A weboldal üzemeltetője fenntartja a jogot, hogy a nem megfelelő hozzászólásokat törölje.
5 hozzászólás
Levente, 2 éve
1/ Biztos-e hogy csak ez a két véglet létezik ? A valaki és a senki ?
2/ Létezik egyáltalán ez a két véglet ? Biztos-e, hogy lehetséges az, hogy a "senkinek" semmilye se legyen ? pl. ruhája, lakása, enni-innivalója stb ?
3/ Olyanokká kell válnunk, mint az ég madarai akik nem vetnek, nem aratnak és mégis megvan mindenük ahhoz, hogy megtapasztalják a legmagasabb szinten a Létet ? Úgy tudom talán éppen Szent Ferenc próbálkozott valami hasonló által üdvözülni... Úgy tudta semmilye sincs, egy kútnál mégis megszégyenült... Az én véleményem az, hogy még a madárnak is van tolla, csőre, szeme, fészke, fiókája ...stb
4/ Kicsit árnyalni kellene talán....a birtoklási vágy/ösztön bemutatását, hiszen ezt amit ide leírtál úgy is érthetnénk akár, hogy akaratlanul a neokommunizmus, illetve az újkor apostolának malmára hajtod a vizet, "Nem lesz semmitek és boldogok lesztek"  sőt üdvözültök... már aki erre vágyik... mert van aki csak gazdag szeretne lenni, van aki csak jól lakni, van aki csak arra vágyik ne fájjon a foga..
5/”Ha az ember éhes egyetlen egy problémája van… ha jól lakott akkor ezer…”
Senki tanulo., 2 éve
Fiatalon sport bajnok akartam lenni.a csalàd (gyerek) utàn apàvà akartam vàlni.ami vàllalkozot is hozot ki belölem aztàn alkotni ojat.ami örök.felismertem .màr megalkottàk. .de kb 30 èves korom ota csak senkivè akartam vàlni. Amit a legnehezeb küzdelemnek feladatnak tartok. Ezek a soraim azt biźonyitjàk ez mèg nem sikerült hiszen egy igazi senki nem tud (akar) irni.melesleg fèlelemböl is lehet valaki senki .nem kell magàt megmèretetni nincs verseny nincs kudarc.De ha a mindensèg az etalonom.akkor ♥ tudom azt poziciotol fügetlenül minden ember senki. Tehàt minden ember tiszteletre mèlto.
Senki tanulo, 2 éve
Paradox az is hogy èrtelek a soraid nekem a szavakba nem ölthetö örökèvalosàg.....fènyhordozoi.tudsz ugy irni a semiröl mègis a mindensèg kulcsàt tàrod fel.ezèrt azt àlitom szeretlek.de àlitom azt is nemtudom mi az hiszen a senki ès semmi isteni teremtö szeretet.az etalonom..
István, 2 éve
Paradoxon: keresek valakit, aki megvalósította a senki állapotát.
zozi, 6 hónapja
Nem az a valaki, aki le tudja nézni a senkit, hanem aki senkiként felismer valakit, akire fel is néz..