Kilépés
A hús

Gondolatok, 2017. 11. 27.

Az emberek többsége megeszi a húst. A mai tudományos, vagy inkább nevezzük hivatalos álláspontnak a következő: A hús gazdag fehérje és energia forrás, valamint B vitaminok és számos nyomelem forrása. A húsokban az összes esszenciális aminosav megtalálható, ezért teljes értékű fehérjeforrásnak tekintik. Bár az emberek általában nem hoznak fel tudományos érveket, de a húst szükséges tápláléknak tudják be, főleg azok esetében, akik nehéz fizikai munkát végeznek. Mások pedig egyszerűen szeretik, semmiféle filozófia nélkül. Ha a hús mellőzése kerül szóba, akkor általában az energia meg a fehérjeforrás kerül előtérbe, meg a fizikai munka, vagy a sport. Én mégis azokat az embereket tartom a legbecsületesebbnek, akik azt mondják, hogy szeretik a húst, és nem fűznek hozzá semmilyen tudományos érvet. A tudományos érvek ugyanis legtöbbször nem tudományosak, hanem inkább hivatalosak, olyan társadalmi dogmák, amelyek azért vannak beültetve az emberek fejébe, hogy a húsipar virágozzon.

Festmény / rajz: Kálic

Ma számos, régi és új táplálkozási irányzat létezik, legtöbbjük kerüli a húsételek fogyasztását. A kilencvenes években még csak a vegetáriánus szót lehetett hallani. A cikk vége fele összefoglalom a ma divatosabb irányzatokat a tisztánlátás kedvéért. Az utóbbi időkben megjelent számos hússzerető táplálkozási irányzat is, köztük a paleolit táplálkozás, amelyre most külön nem szeretnék kitérni, erről itt egy rövid kitérő.

A táplálkozás tanulmányozását, és az ez irányú kutatásaimat 1991 - ben kezdtem, és az első lépés a hús kérdése volt. Az első lökést Schirilla György Vegetáriánuskönyv - e adta. Elég hamar meggyőződtem arról, hogy a hús nem szükséges táplálék, és vegetáriánus lettem. Tizenöt évig egyáltalán nem ettem húst, utána is csak alkalmanként, másnál, mert ugye az ember nem várhatja el, hogy a szája íze szerint főzzenek (ezt a hozzáállást én japán módszernek neveztem el, a japánok ugyanis nagyon tiszteletben tartják a más főztjét, náluk már a "sótalan" is sértésnek számíthat).

A hús gazdag fehérje forrás, főleg ebből a szempontból javasolják a fogyasztását, de vajon szükségünk van ennyi fehérjére? Sajnos a napi fehérjeszükséglet túl nagyra van becsülve, amelynek egyik oka egy téves patkánykísérlet volt. Anno patkánykísérlettel állapították meg az ember napi fehérjeszükségletét. Azonban az emberi anyatej sokkal kevesebb fehérjét tartalmaz, mint a patkány teje, de üzleti okokból még sem ismerték el az utólagos kiigazításokat. Véleményem szerint ma átlagosan többszörösét fogyasztjuk a szükségletünknek.

A túlzott fehérjebevitel a test elsavasodását, a méreganyagok felgyülemlését okozza. Ma már tudjuk, hogy nem csak a szénhidrátoktól lehet elhízni, hanem a méreganyagok felhalmozódása miatt is, ugyanis a szervezet a méreganyagokat a zsírszövetben köti le. Minél több a méreganyag, annál több zsírszövet kell ezek megkötésére. A fehérje bomlástermékeinek és a plusz fehérje kiürítésére a vesék többet kell dolgozzanak.

Na de mi a helyzet a teljes értékű fehérjékkel? Egyrészt, azok a tojásban, és a legtöbb tejtermékben is megtalálhatók. Másrészt, a teljes értékű fehérjéket alkotó aminosavakat zöldségekből is be lehet szerezni (kombinálva azokat). Húszonkét fehérjeépítő aminosav létezik, ebből kilencet esszenciálisnak neveznek, mert állítólag ezeket az aminosavakat a szervezet nem tudja előállítani. Ezeket egyszerre kell bevinni, hogy a szervezet abból fehérjét tudjon építeni. Éppen ezért teljes értékűnek nevezik azokat a fehérjéket, amelyek mind a kilenc aminosavat tartalmazzák. A leggyakoribb ellenérv a húsmentes táplálkozással szemben pontosan ez. Érdekes módon azonban itt nem említik meg azt, hogy a tej, a tejtermékek (kivéve a sajtot) mind teljes értékű fehérje források, tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat. Ugyanakkor a zöldségek is, kombinálva, tartalmazzák ezeket, mégpedig olyan sűrű előfordulásban, hogy az ember még véletlenül is olyan zöldségeket, gyümölcsöket eszik egy nap, amelyek kiegészítik egymást aminosav–tekintetben, tehát csupa zöldséggel és gyümölccsel is bekerül a szervezetbe a kilenc aminosav. Mi sem bizonyítja jobban ezt a tényt, mint a teljesen gyümölcsevő gorilla, aki nem szenved fehérjehiányban. Tejtermékkel kombinálva azonban a zöldségeket mind a kilenc aminosavhoz biztonságosan hozzájutunk. Utólag tudományosan bebizonyították, hogy a burgonya fehérjéje teljes értékű, sőt a petrezselyemé is. A gabonát hüvelyesekkel kombinálva szintén egy helyen van a kilenc aminosav. Változatos, nagyjából nyers zöldségekből és gyümölcsökből álló táplálkozás során nem fenyeget minket a leépülés.

A húsételek egyik bomlásterméke a húgysav, amely mérgezi a szervezetet. Megfigyelték például, hogy azok az emberek, akiknek túl nagy a vér húgysav - szintje, fázékonyabbak, és könnyebben kapnak el fertőzéseket. Nem is beszélve arról, hogy a húgysav kristályos lerakodása az ízületekben mennyire gyakori probléma.

A húsételeket sokan a Kalcium miatt ajánlják, pedig már kimutatták azt is, hogy a fehérje bomlástermékének kiürítésére sokkal több Kalciumra van szükség, mint amennyi a húsban található. Ez a tejtermékekre is igaz. Vagyis épp hogy a túlzott húsfogyasztás és tejtermék fogyasztás elősegíti a csontritkulás kialakulását, nem hogy megelőzné. Vannak olyan őslakos népek, akik tejterméket és húst egyáltalán nem fogyasztanak, még sem létezik náluk a csontritkulás. A legtöbb osteoporosis Amerikában van, ahol a legtöbb húst és tejterméket eszik. Egy másik probléma a hús rossz Foszfor - Kalcium aránya , sok húsételben hússzor annyi foszfor van, mint kalcium. A vér foszfor - kalcium aránya, ami kettő az egyhez, azonban azt eredményezi, hogy a sok foszforbevitel miatt a szervezet kénytelen a csontokból kivonni a kalciumot, hogy a vér foszfor  - kalcium arányát megtartsa. Ma már számos táplálkozás szakértő ajánlja a csontritkulásra, a mozgáson kívül, a nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztását. Természetesen a hivatalos álláspont inkább a tejtermékek és kalcium tabletta bevitelét ajánlja, amelynek mára már nem tudományos alapjait nagyon rég lefektették, és ezen nem is akarnak változtatni, hisz nem engedik az üzleti érdekek.

Bár már 30 éve tanultuk az iskolában, néha elcsodálkozom, hogy még ma, a 21, században is vannak tudományos szakemberek, akik a belek hosszúságával jönnek. Miközben a tudomány hatalmasat fejlődött. Azt tanultuk akkor ugyanis, hogy az ember bélhosszúsága a bárány és a kutya bélhosszúsága között van, a fűevő bárányé a leghosszabb, a húsevő kutyáé a legrövidebb, tehát az ember mindenevő (omnivora), akár a disznó. Na de miért nem említik a vegán gorillát, és más gyümölcsevő majmokat, akikhez az ember anatómiailag a legközelebb áll? Egyrészt. Másrészt, az ember nem fű és szénaevő (tehát nem hivatott cellulózt enni). Azt tanítják ugyanakkor, hogy az ember a majomból fejlődött ki. Akkor mégis miért a bárány bélhosszúságát veszik alapul? Na, az ilyen "tudományos" szakértelemtől szédülök. Aki meg a fogakra hivatkozva azt mondja, hogy az ember ragadozó, az nem látott ragadozó fogsort.

Számos zöldségben, gabonában több B vitamin található, és értékesíthetőbb formában, mint a húsban, a húst még is javasolják a B vitamin bevitele miatt.

A hús mellőzésének azonban morális okai is lehetnek. Például állattenyésztésre nagyon sok zöldség, gabona elhasználódik, nem is beszélve a vízről. Kimutatták, hogy ha az amerikai nép áttérne vegetáriánus táplálkozásra, az állattartásra felhasznált táplálék elég lenne az összes létező éhező táplálására.

Ha túllépünk a puszta materialista gondolkodásmódon, és látjuk azt, hogy minden anyag információt is hordoz, feltehetjük a kérdést, hogy milyen információt nyerhetünk egy megölt állat teteméből? A halál pillanatában adrenalin, és más hormonok szabadulnak fel az állatban, és a legerősebb információ, ami az aurájába kerül, az a halálfélelem. Az ember, a húsevés során, nem csak a húst, mint fizikai anyag, hanem a hozzá kapcsolt éteri testet, a benne felgyülemlett halálfélelemmel is magához veszi. Az ember aurájában szép lassan beépülnek ezek az információk is. Tudjuk, hogy a hormonok felelnek az aura és a fizikai test közötti információ cseréjért, így az állati hormonok és állati aura igencsak sok zavart okoz ebben a finom információcserében.

A húsevés egyik lelki - szellemi következménye a zavaros látás, ugyanis a tiszta gondolkodást és információcserét a húsból bevitt halál és félelem információi megzavarják. Több ember megtapasztalhatta, hogy hosszabb böjt alkalmával, vagy ami után áttér a húsmentes táplálkozásra, mennyire kitisztulnak a gondolatai, és olyan összefüggéseket is észre tud venni, amit addig nem.

A bibliai "ne ölj" parancsolatot állatokra nem vonatkoztatják, ennek számos gazdasági és vallási oka van. Azonban számos apokrifban megtalálható e parancsolat kiterjesztése az állatokra is. Tény az, hogy az ember nem azért van a földön, hogy a gyengébb állatokat megegye, és így fenntartsa az egyensúlyt a természetben. Ha az ember el szeretne indulni egy szellemi úton, fejlődni szeretne, akkor az elsők között kell szerepelnie a táplálkozási szokásainak a megváltoztatása. Ez azonban szinte magától adódik, hisz minden szellemi felismerés az embert közelebb viszi ahhoz az állásponthoz, hogy ő nem ragadozó, sőt, állatokat sem kell ölnie, illetve nem kell ölésben részt vennie.

És most lássuk a legelterjedtebb, húsmentes táplálkozási irányzatokat, a teljesség igénye nélkül:

Vegetáriánus

A vegetáriánus táplálkozás követői nem fogyasztanak húst és húskészítményeket, illetve állati zsiradékot, de tejtermékeket és tojást igen.

Laktó - vegetáriánus

Ugyanaz, ma egyszerűen vegetáriánus táplálkozásnak nevezik, mert a tejterméket és tojást mellőző táplálkozási forma a vegán besorolást kapta.

* Ma sokan a vegetáriánus táplálkozást vegá-nak nevezik, nem tévesztendő össze a vegán életmóddal.

Bicsérdista

Bicsérdi Béla egy elég híres (hírhedt) táplálkozásreformer volt, aki bár a vegán táplálkozást terjesztette, titokban állítólag tejtermékeket is fogyasztott. Szigorú tanait követve többen is meghaltak, legalábbis ez a hivatalos látásmód. Bicsérdi miatt sokan a vegetarianizmust, a veganizmust bicsérdizmusnak is nevezi, de tudnunk kell, hogy nem Bicsérdi találta fel egyiket sem.

Vegán

A vegánok semmilyen állati eredetű táplálékot nem esznek, csakis zöldséget és gyümölcsöt. Leggyakoribb esetben sem bőrruhát, sem bőrcipőt nem használnak.

Reform - táplálkozó

A 90 - es években számos reformkonyha jelent meg, általánosságban a gabonaféléket ajánlották, a legtöbb reform irányzat szintén a húsevés mellőzését hangoztatta.

Testkontroll

 A Diamond házaspár által leírt testkontroll táplálkozás egyrészt vegetáriánus, másrészt a tejtermékeket is mellőzi, harmadrészt nagy hangsúlyt fektet az ételek társítására.

Mások tollából...

"A húsevés ok nélküli gyilkosság"
Benjamin Franklin

"Aki nem értékeli az életet, az nem érdemli meg azt. Ezen állatok ivadékait elválasztják a szüleiktől, feldarabolják, barbár módon lemészárolják őket. Bár az ember az állatok királya, mégis borzalmas dolgokat művel. Mások élete árán élünk. Temetőhelyek vagyunk. Gyerekkoromtól visszautasítottam a húsevést."
Leonardo da Vinci

"Az állatok az én barátaim, és én nem eszem meg a barátaimat."
Assisi Szt. Ferenc

"Semmi nem használna többet az emberi egészségnek, mint az evolúció a vegetarianizmus felé."
Albert Einstein

"Vegetáriánus vagyok, mint ahogy szenvedélyes antialkoholista is, mert így tudom a legjobban használni az agyam."

"A jövő orvosa nem orvosságot fog felírni, hanem felkelti páciensei érdeklődését a diéta, testkultúra iránt. Továbbá megmutatja nekik, a betegségek okát és a megelőzés módját."
Thomas Edison

"Semmi sem lesz kedvezőbb hatással az emberiség egészségére és túlélési esélyeire, mint a vegetáriánus étkezésre való áttérés." 
Albert Einstein

"Eljön az idõ, amikor az emberek az állat húsától éppúgy irtózni fognak, mint most az emberhústól."
Lamartine

"Amikor megölünk állatokat azért, hogy megegyük őket, akkor végül ők ölnek meg minket, mert a húsuk soha nem volt a természetükből adódóan növényevő embereknek szánva."
William C. Roberts, orvos

Irodalom, források:

http://antalvali.com/comment/9215/ellenervek-ellenervei

Schirilla György: Vegetáriánuskönyv

Harvey és Marilyn Diamond - Testkontroll 1 - 2

... és még számos más könyv, forrás.

Szólj hozzá!
Hozzászólhatsz regisztráció nélkül, nem kell személyes adatokat megadnod!
A weboldal üzemeltetője fenntartja a jogot, hogy a nem megfelelő hozzászólásokat törölje.
0 hozzászólás