Kilépés
A gyenge emberek rossz időket hoznak

Gondolatok, 2021. 10. 06.

Van az a mondás, miszerint a rossz idők erős embereket teremtenek, az erős emberek jó időket hoznak, a jó idők gyenge embereket teremtenek, a gyenge emberek rossz időket hoznak. Nem tudom, kitől származik, de meditációs alapnak megfelel. Feltevődik ugyanis a kérdés, hogy ez tényleg így van-e, és ha igen, miért van így?

Festmény / rajz: Kálic

Szellemi vonatkozásban vizsgálva a kérdést, azt kell mondanunk, hogy az erős emberek valójában a szellemi, éber emberek, a gyengék pedig a káprázatban levők, akik az anyagi létbe bele süllyedtek.

Az éber emberek nem csak a többi embert emelik fel, hanem a környezetüket is, és ezzel egy jobb, élhetőbb világot teremtenek. Egy nehéz világban, ahol kérdés a megélhetés, vagy harcolni kell, az ember ébersége fokozottabb. Állandóan résen kell lenni, helyzeteket le kell reagálni, ki kell állni. Ugyanakkor bátornak kell lenni, és felelősséget kell vállalni. A nehéz időkben nincsenek biztos munkahelyek, biztos fizetés és lakhatás, nincsenek biztosítók, orvosok modern technikával. Az ember magára marad. És amikor magára marad, akkor nyit a szellemi dimenziók fele, és kezdi a dolgokat megérteni. Megérti, hogy a felelősség teljesen az övé. Ez nem csak emberiségre, hanem egyénekre is igaz. Általában az ember akkor kezd gondolkodni, kutatni, amikor rosszul megy a sora, nehézségei vannak, vagy beteg.

Ahogy az ember éberebb és éberebb lesz, úgy veszi kezébe a saját életét, és úgy kezdi feloldani a sorsát. Megérzi, hogy az életet nem lehet megnyerni, viszont harmóniába lehet kerülni a nagy egységgel. És ahogy az egyes emberek felemelkednek, önmaguk kicsinyes vágyai fölé nőnek, úgy teremtik jobbá a körülöttük lévő világot. És főleg azért, mert a világot nem maguknak építik, hanem a következő nemzedékeknek.

A jó világ kényelmes világ. És az ember hajlamos a kényelemre.

Amikor jó világ van, az emberek az éberségüket elvesztik, és a földi javakra kezdenek ismét koncentrálni. Pénz, csillogás, finom ételek, kényelmi eszközök, élvezetek hajszolása.

Tudjuk, aki meg akarja nyerni az életét, elveszti azt. Igazából a létet, a léthez való viszonyát veszti el az ember. Az egységből lépik ki. Elkezd az ösztönei szerint élni. Már nem kell folyamatosan éber lenni, hisz van étel és ital bőven. Ha valami történne, ezer oldalról be van biztosítva. Már nem néz fel az égre, hanem a földet nézi. A morál, felelősség elavult dologgá válik számára, önző lesz, és felszínre engedi sötét vágyait. Már nem szabadságot és tisztaságot teremt, nem bizalmat és szeretetet, hanem anyagot, értéktelen csillogást. Az életképzeletét a földi vágyainak kielégítésére fókuszálja. Mivel a vágyakat soha nem lehet kielégíteni, jön a harácsolás, irigység, ellenségeskedés. Míg a nehéz időkben az emberek összefogtak, most szétválnak, mindenki jól akar lakni, és mások elől mindent felélni. Irtani kezdi ami szép, kisemmizi a természetet, leöli az állatokat, kisterilizálja a környezetét: pusztuljon minden, csak én élvezzek! Rájön, hogy még többhöz juthat, még több vágyát kielégítheti, ha a többi emberen uralkodni tud, jönnek a hatalmi harcok, a leigázás, kizsákmányolás, megtévesztés, félrevezetés, propaganda. Ez az a létállapot, amikor Gott ist tot, Isten meghalt. A magára maradt, szellemtelen ember bolyong az anyagi sötétben. Már nem látja, mi az igazság, hisz szemét és elméjét elvakítja az arany csillogása. Ösztönösen, a vágyai szerint kezd teremteni, és formál egy rossz világot. Mert nem érdekli őt az elkövetkezendő nemzedék, csak saját maga.

Tagadhatatlan, hogy most a jó világot éljük.

De e világban már benne van a sötét idők magja, és ez a mag egyre fejlődik, és nő, és teret kap. Ezt már legtöbben érezzük. Közelednek a gyenge emberek által teremtett nehéz idők. Az anyagba zuhant, káprázatban élő emberek által teremtett idők, melyek tele vannak kielégítetlen vágyakkal, frusztráltsággal, gőggel, okoskodással.

A közeledő nehéz idők árnyékában az ember ismét feleszmél, hogy Gott ist tot, és fel kellene támasztani. Már többen feleszméltek. De közben a kicsinyes vágyak még mindig élnek, a csillogás még mindig számít, még mindig jól akarunk lakni, még mindig meg akarjuk nyerni az életet.

A létezés nagy körforgása nem állítható meg. Elkerülhetetlen, a gyenge emberek rossz időket hoznak.

Szólj hozzá!
Hozzászólhatsz regisztráció nélkül, nem kell személyes adatokat megadnod!
A weboldal üzemeltetője fenntartja a jogot, hogy a nem megfelelő hozzászólásokat törölje.
0 hozzászólás