Kilépés
Információ

Esszék, 2022. 01. 25.

Az ember fejlődése az információcserén alapul. Információ minden, ami bennünket elér az érzékszerveinken keresztül. Az információ belülről formál, alakít, akár tudatos, akár nem. A beérkező információt a tudatunk, vagy tudatalattink szűri meg, és ezek alapján dől el, hogy azt igaznak vagy hamisnak értékeljük.

Kép forrása: https://www.elsevier.com

Az eszmefuttatást azzal kell kezdenünk, hogy ma már nem létezik hiteles információ. A tudást (tapasztalatot, észlelést, vagy benyomást, ötletet) már különböző külső hivatkozásokkal nem lehet alátámasztani. Nincs már olyan, hogy megbízható forrás. Bármit mondhatunk, írhatunk, egy hivatkozás csak ronthat a helyzeten. A hivatalos média nem informál, hanem propagandát végez, nincs oknyomozó újságírás, az újságírók nagy része titkár. A média a bemutatott hírt, vagy tudósítást, de még a tudományos műsort is, az épp aktuális politikai és pénzügyi érdekek szerint mutatja be. Hivatalos médiára hivatkozni, mint hiteles forrás, ma már a gyengeelméjűség jele.

De ugyanígy a nem hivatalos médiákba, forrásokba sem hihetünk, hisz azok is gyakran a hivatalos propaganda jól megtervezett részei. A leggyakrabban idézett forrás a Wikipédia, amit, ma már tudunk, bizonyos érdekek kényük kedvük szerint szerkesztenek át, és a legtöbb fontos dologban teljesen hamis. Olyan, mint a tudományos csatornák, amelyek az aktuális pénzügyi világ érdekei szerint megformált tudományt mutatják, aminek az igazi tudományhoz és tudáshoz legtöbbször köze sincs. Naivság azt hinni, hogy a Wikipédiát az emberiség írja és szerkeszti. A háttérben anonim szerkesztők módosítják újra és újra, az aktuális érdekek szerint. Ugyanilyenek az úgynevezett tényellenőrzők a közösségi oldalakon, akik pénzügyi érdekek által fizetett propagandisták. A tényellenőrzők épp a tényekkel nincsenek tisztában, sőt, legtöbbször a tényeket igyekeznek elnyomni és meghamisítani. Az interneten keresgélve legtöbbször az igazság csak igen kis részét kapjuk meg. Egyes érdekek nagyon sok pénzzel rendelkeznek ahhoz, hogy az emberiség félrevezetésének ezer és ezer módját megtalálják. Itt van például az egyre gyakrabban használt astroturf (műfű) módszer, ami lényegében egy hamis alulról jövő kezdeményezés. Az astroturf módszerrel pénzügyi, vagy politikai érdekek, önmagukat független csoportnak beállítva, látszólag a hivatalos narratívával szemben állva igyekeznek a közvéleményen alakítani. Közösségi oldalakon saját oldalakat indítanak el, blogokat írnak, de sokszor csak egyszerű hozzászólásokat tesznek közzé. Az astroturf módszer során az a benyomása lehet az embernek, hogy ő függetlenül és saját meggyőződésből alakított ki egy véleményt, holott ez közel sem volt így.

Hogyan ismerhető fel ez a módszer? Elsősorban onnan, hogy nagyrészt az ellentétes információ közlőjét támadja, nem magát az információt. Igyekszik egy szókimondó, vagy leleplező politikust, újságírót, tudóst, vagy gondolkodót lejáratni. Nem az általuk mondottakat próbálja meg érvekkel megcáfolni, hanem az ők múltjukban, kapcsolataikban kutatva szerez, vagy talál ki olyan eseményeket, dolgokat, amelyekkel ezeket megfoghatja, és lejárathatja. Az astroturf módszerrel szándékosan egymásnak ellentmondó információkkal árasztják el a különböző csatornákat, hogy az embert összezavarják. Aki végül feladja a kutatást, és még az igazságot is elengedi a hazugságokkal együtt. Az ilyen alulról jövő pszichológiai hadviselés szokásos szavai az összeesküvés elmélet, álhír, idióta, bolond, és zászlajára a hamis hírek elleni harcot tűzi ki. Erről ismerhető fel az astroturf.

Felmerül tehát a kérdés, hogy ha semminek sem hihetünk, ami velünk szembe jön a különböző információs csatornákon, akkor hogyan ellenőrizhetjük egy információ hitelességét?

Asztrológiai megközelítésben az információ megvizsgálását a harmadik és kilencedik asztrológiai házak analógiájával lehet megérteni. A kilences ház minden, amit a gyakorlatban esetleg ki sem próbáltuk, így az ide tartozó információk igazságának megítélése szubjektív. Azaz, a tudat és tudatalatti tartalma szerint dől el. Ezért mondják a kilences házat a hit házának, mert ezt az információt alacsonyabb szinten a "hiszem – nem hiszem" hozzáállás dönti el. Így analógiában áll a vallással, tehát minden információ, ami a kilences ház területéhez tartozik, azaz NINCS KIPRÓBÁLVA a gyakorlatban, lényegében vallásos kérdés. Így vallásos kérdés a hivatalos vagy alternatív információkban való hit, a tudományba vetett bizalom, a szaktekintélyekre hivatkozás, akik a modern narratíva papjai. Egyszerűen csak elhiszem, vagy nem hiszem el, ennél nagyobb hozzáférhetőségem nincs.

A hármas ház az információ gyakorlatba ültetéséről, azaz kipróbálásáról, más szóval a realizációjáról szól. Az információ igazságát vagy hamisságát az dönti el, hogy az adott információ egyáltalán működik-e a gyakorlatban. Ha gyakorlatba ültethető, akkor igazi, ha nem, hamis. Természetesen rengeteg olyan információ van, ami azonnal nem próbálható ki, de hosszú távon megmutatja igazságát, vagy ellenkezőjét. Például ha az egészséget, nyugalmat fenntartja, vagy az emberi kapcsolatokat javítja, akkor az az információ gyakorlatba ültethető.

A metafizikai információ az, amelyet, ha nem ültetünk a gyakorlatba, akkor misztika lesz belőle, ezotéria, divat, vagy vallás. A gyakorlatba ültetett szellemi tudás éberebbé tesz, a misztika szédültebbé. Az igazi tudás (információ) kötelez, ami azt jelenti, hogy az ember az életét hozzá kell igazítsa. Minden olyan információ, amely mellett el lehet menni, bizonyára hamis. A kilences ház mindaddig vallásos terület, amíg nem kapcsolódik össze a hármas házzal, azaz a realizációval. Amikor a realizáció és az elmélet összhangba kerül, a kilences ház a vallás szférájából az igazi hit (bizalom) irányába mozdul. Ezen keresztül válik a kilences ház metafizikai vagy szellemi tudássá, meggyőződéssé.

Az információ egyedüli alátámasztása az élet gyakorlata. Ha az kiállta a gyakorlat példáját, akkor minősül valósnak, igaznak. Itt jutunk el oda, hogy nem az számít, ki mit állít, hanem hogy ki kicsoda. Ki hogyan él. Az éberségre érzékeny embernek egyből feltűnik, ha egy beteg, elhízott ember beszél az egészség tudományáról, és ez minden területen épp ilyen egyszerű.

Az ember, aki azon dolgozik nap mint nap, hogy az éberségét növelje, egyre kifinomultabb információ szűrővel fog rendelkezni, és egy idő után már helyesen tudja megítélni az információk igazságának szintjét. Hisz valahol mélyen, vagy fent, belül, a szellemben, az igazságot mindenki ismeri. Csak meg kell közelíteni ezt a fókuszt önmagunkban, és minél közelebb érve a belső tudáshoz, annál világosabb az információ LÁTÁSA.

A szellemileg lusta embereket nem érdekli az őket érő információ igazságtartalma. Azt válasszák, ami a legkényelmesebb, és ez a mindenkori hivatalos narratíva, a fősodrás. A fősodrásnak van tudománya, azaz tudományos dogmája, vagyis vallása. A fősodrás vallása a tudományos dogma. Ami ezen a dogmán kívül esik, az a hivatalos megközelítésben áltudomány, és minden olyan információ, ami a fősodráson kívül van, álhír, összeesküvés elmélet.

A szellemileg lusta embernek elég, ha megtanulja ezeket a varázsszavakat, mint összeesküvés elmélet, lapos-föld, "konteó" és álhír. Ezek amolyan imák, amelyeket elalvás előtt lehet mormolni. Egyrészt megnyugtatja az embert, másrészt állandó önigazolást ad. A fősodrással sodródó ember fel sem tételezi, eszébe sem jut, hogy esetleg hazugságban él, de ha eszébe jutna, sem foglalkozna vele, hisz ott vannak az orvosok, szakemberek, akik kiszedik majd a rossz gyakorlatból, azaz az elrontott realizációból.

Minden információ. Az információval:

- az ember találkozik, és érzékeli, annak függvényében, hogy rezonál vele vagy sem, azaz a belső tartalma összhangban van-e az információval. Rengeteg olyan információ ér minket, amelyek ránk hatástalanok, észre sem vesszük (Nap).

- az ember azt befogadja, vagy sem, elhiszi, vagy sem, ellenkezik vele, esetleg a gyomrára megy (Hold)

- logikájával megvizsgálja (Merkúr)

- elfogadja és saját rendjébe építi, ha szimpatikus, esztétikailag megvizsgálva azt (Vénusz)

- vagy harcol ellene, vagy erőszakkal adja tovább (Mars)

- értékítéletével megvizsgálja, az alapján, hogy az ő világnézetébe vagy hitébe illik-e (Jupiter)

- felelősséget vállal érte – realizálja (Szaturnusz)

- tovább adja, esetleg a saját maga hite szerint átformálva (Uránusz)

- egységbe helyezi (felébred tőle vagy elszédül) (Neptunusz)

- a végső igazság, az abszolút igazság szellemében még egyszer felülvizsgálódik, és végleg kiderül, hogy igaz vagy hamis. (Plútó)

Jó alapállás, ha semmit sem hiszünk el, viszont mindent megvizsgálunk. Fejlődésünk épp ezáltal történik meg, mert a vizsgálat során – amelybe a gyakorlati próba is beletartozik – szellemünk új tudással bővül. Gyakran mondják, hogy egy információt annak tükrében kell megvizsgálni, hogy az szolgálja-e a szellemi fejlődésem. De ezt, mint már írtam, a realizáció, a gyakorlat dönti el.

Csak az az igazi tudás, ami realizálható.

A többi hír, vagy álhír, de mindkettő teljesen lényegtelen.

Szólj hozzá!
Hozzászólhatsz regisztráció nélkül, nem kell személyes adatokat megadnod!
A weboldal üzemeltetője fenntartja a jogot, hogy a nem megfelelő hozzászólásokat törölje.
0 hozzászólás