Kilépés
12+ gyakorlati tennivaló a kiegyensúlyozott élet és a fejlődés érdekében

Esszék, 2017. 12. 04.

Mostanra divatos lett a tíz szabály, tíz ok, tíz kérdés módban megszerkesztett cikk, így hát gondoltam én is írok egyet. Kiindulási pontnak az asztrológiai 12 házat veszem, tehát a 12 fontos életterületet amelyben az embernek tanulnia kell. Mindegyik életterületet meg kell élni az élet folyamán, egyiket sem szabad kihagyni vagy elhanyagolni, de túlzásba vinni sem. Van, akinek egyes életterületein több tennivalója van, mint másoknak, de ebben a cikkben általános érvényű tanácsokat olvashattok mindegyik életterülethez. Jó olvasást!

Festmény / rajz: Kálic

1. Ismerd meg és légy önmagad

Mielőtt az életed rendbetételéhez kezdenél, először önmagad kell rendbe tenned. Az első lépés mindig az önmegismerés, amely nem csak a pozitív tulajdonságok és a képességek felsorakoztatásából áll, hanem a gyengeségek, hiányosságok megismerésében is. Le kell leplezned a belső félelmeket, reflexeket. Ezért írj naplót, amelyben leleplezed önmagad kis hazugságait, meditálj, foglalkozz magaddal és a fejlődéseddel. Ne sajnáld magad, hanem mozdítsd előre, ki a napfényre. És mindig légy az, aki vagy, ne játssz szerepeket, ne mutass mást. Azt kapsz a világtól, amit adsz, adj tehát igazat és fontosat. És ne feledd megtenni mindig az első lépést, ne várd el mástól, hogy helyetted megtegye.

2. Engedd el ami nem kell, tartsd meg amit kell

A nyugodt és kiegyensúlyozott élet titka, hogy ne ragaszkodj olyan dolgokhoz, amelyek nem szolgálják a fejlődésed. Sem a több pénz, sem a több kényelmi eszköz nem fog spirituálisan felemelni. Ezért fontos megtanulnod elengedni azt, amire már nincs szükséged. Az igazi biztonságot nem a biztos anyagi háttér jelenti, hanem az, hogy a helyes úton jársz. Persze a másik véglet sem helyes, ha mindent eldobsz vagy eltékozolsz. Ne költekezz ezért fölöslegesen, ne vásárolj fölösleges dolgokat, ne légy fogyasztó. Tudatosan élj. Az életed a fejlődésedért van, nem az eszközök vagy élvezetek halmozásáért. Ne a biztonságot keresd, hanem a megnyugvást.

3. Tanulj mindig a veled történtekből

Minden nap történik valami, aminek értelme van, akár egy nátháról, akár egy vitáról, akár egy dicséretről legyen szó. Meg kell tanulnod ezen történések üzeneteit megfejteni és megérteni. Elsősorban fel kell vállalnod a felelősséget mindenért, ami veled történik, mert az élet minőségét csak te javíthatod meg. Mindig fel kell tenned a kérdést, hogy miért történt ez vagy az veled. És lehetőleg a választ is meg kell keresni. A tapasztalat a legnagyobb mester, persze akkor, ha értelmezed azt. Ezért ne félj tapasztalni. És ne feledd el, hogy bárhova mész, önmagadat mindig magaddal viszed: nem futhatsz el a sorsod elől. Ezért inkább találd meg a fejlődésed lehetőségeid ott, ahol születtél, mert mindenki a saját kultúrájában tudja a legjobban megérteni a tapasztalatait.

4. Tisztázd a viszonyod szüleiddel

Addig nem válhatsz felelősségteljes felnőtté, amíg szüleiddel nincs rendezett kapcsolatod. Sok tulajdonságot otthonról hoztál, így nem árt megvizsgálni a szülők életét, mit miért tettek. Ahhoz, hogy utána el tudd magad különíteni tőlük, szellemileg is függetlenné válhass, és semmit se tegyél azért mert így hoztad a szüleidtől. Amikor az életedért felvállalsz minden felelősséget, akkor válsz felnőtté. Családot is csak azután alapíts, miután a szülőkkel tisztáztad a viszonyod, hogy a megfelelő társat találj, és a gyermekeidet is saját belátásod szerint tudd nevelni. Amikor azonban a szüleidet megismerted, neked is családot kell alapítanod, hogy a fejlődésben teljes egészében részt vegyél. Ne zárkózz el a fejlődés lehetőségeitől csak azért, mert kényelmetlennek tűnik. Nem a könnyű utat kell keresni, hanem a fejlődés útját.

5. Ismerd meg képességeidet, alkoss

Légy mindig önmagad, és használd a képességeidet, ami megadatott. Soha ne játssz szerepeket, mert ezzel csak összezavarod a saját életed és a párkapcsolatodat is. Csak azután nősülj meg vagy menj férjhez, miután megtanultad a szerelem minden velejáróját, megtanultál önmagad lenni egy kapcsolatban, másképp majd a családod mellől fogsz elkószálni a szerelem megismerése érdekében. Legyél mindig kreatív, ne tékozold el a képességeidet, hanem fektesd be a fejlődésed érdekében. Tanulj meg önmagadon uralkodni, és ne mások fölött játszd a főnököt, ugyanakkor állj ki magadért.

6. Ne robotolj, élj kultikusan

Az ember nem azért dolgozik, hogy a természetet kizsákmányolja és kiszipolyozza. Nem a munka a fontos, hanem a kultusz, mindent tegyél a legjobb tudásod szerint, a legnagyobb odafigyeléssel, és egyszerre csak egy dologgal foglalkozz. A munkád gyümölcse elsősorban a fejlődés, és ezt követi az anyagi kompenzáció, de te elsősorban a fejlődésért kell dolgozz. Ezért legyen az a munkád, amit igazán szeretsz csinálni, és amiben önmagad adhatod. Ne egy fogaskerék legyél egy gépben. De az se legyél, aki egész életén keresztül a pénz és a kényelem után fut, mert azt halálod után senki sem fogja értékelni. Csak az legyen fontos, amit halálod után is magaddal viszel: a látás és a megértés, amit megszereztél.

7. Tanulj meg tükröződni a párkapcsolatban

A párkapcsolat az egyik legjobb lehetőség önmagad megismerésére, így ne mulaszd el tanulni belőle. A társ tükröz téged, így minden, ami zavar benne, az benned is megvan. A jó tükröződés érdekében legyél teljesen őszinte és egyenes a pároddal szemben, mert ha szerepet játszol, vagy hazudsz, vagy mást mutatsz mind aki vagy, akkor azt is kapod vissza a tükörből. Úgy pedig nem lesz esélyed önmagad megismerésére. Ismerd meg önmagad, és ismerd meg a társad is, hogy jól elkülöníthesd önmagad, mert csak így alkothatsz egységet. Ne azt várd el a másiktól, hogy olyan legyen, mint te, hanem azt, hogy legyen minél inkább önmaga.

8. Ismerd meg a halált és szüless újjá

Az élet minden pillanatában újjá kell születni. Hagyd meghalni és engedd el azokat a dolgokat, amire nincs szükséged és amelyek nem szolgálják már a fejlődésedet. Engedd el a régi berögződött szokásokat, hiedelmeket, elképzeléseket, gondolati mintákat, és szüless újjá. Újjászületni csak akkor lehet, ha képletesen meghalsz, vagyis elengeded a dolgokat. Mindig meg kell fordulnod, ha nem jó irányba mész, ehhez megfelelően lazának, de ugyanakkor elszántnak és bátornak kell lenned. Légy hű az igazsághoz, és szokj le még a kegyesnek nevezett hazugságokról is.

9. Kutass, tanulj, láss

A fejlődéshez elengedhetetlen a megfelelő tudás, jobban mondva tájékozottság. Ennek érdekében próbálj minél szélesebben nyitni, olvass, írj, tanulj. Szélesítsd egyre jobban a látásod, ismerj meg minél több dolgot, hogy aztán kiszűrhesd belőle a salakot és magadévá tehesd a fontosat. Ne ítélkezz elsőre, de értékeld, helyezd el magadban azt amit megtanultál. Tanulj meg közel is látni, de távol is, részletekben is, de egységben is. Legyen hited, ősbizalmad, mert ha azt teszed, amit kell, vagyis fejlődsz, akkor a létezés megvéd. Építs fel magadban egy belső hierarchiát, fontossági sorrendet, és élj az szerint.

10. Foglald el a helyed a társadalomban

Nem a karrier és a társadalmi szerep a fontos, hanem az, hogy betöltsd a megfelelő helyed a társadalomban, ahonnan másoknak is átadhatod azt a tudást, amit megszereltél. Hámozd le magadról a különböző jelzőket, címeket, társadalmi státusokat, hogy ne téveszd magad ezekkel össze. És másokat sem. Az embert lásd mindenkiben, ne a társadalmi szerepét, hisz az csak egy szerep. Az embereket az életük és a tetteik alapján ismerd meg, és mindenkinek add önmagad, félelem nélkül. Válj felelősségteljes felnőtté, azáltal, hogy problémáidat magad oldod meg és nem másoktól várod el a megoldást.

11. Tanulj meg kollaborálni

Az emberekkel légy megértő, de mindig egyenes és őszinte. Tanulj meg közösségben gondolkodni és kollaborálni, mert egy idő után egyedül már nem tudsz előre menni, csak ha magaddal viszed a többi embert is. Válassz olyan barátokat akik egyenesek veled, akik megmondják a hibáidat, és te is megmondhatod nekik az övéket. A kollaborációval tudod fejleszteni a mentális képességeidet, a megérzéseket, azt, hogy meglásd mikor minek jött el az ideje.

12. Hozz áldozatot

Áldozat nélkül nincs fejlődés. Mindennek megvan az ára, bármit akarsz, és mindenért meg kell hozni a megfelelő áldozatot, még a fejlődésért is. Amikor teheted, vonulj félre, légy egyedül, meditálj, hogy meghallhasd a belső hangod, hogy tudatosodj, hogy felébredj. Értékeld a csendet. Ne csinálj magad körül zűrzavart, zajt, zenét mikor egyedül vagy, hanem légy csendben és figyelj. Ne szórd el az egész életed, ne szórd el az idődet és a lehetőségedet, mert a zenebonából nem marad semmi, csak a csendből, amit magadban megalkottál.

Szólj hozzá!
Hozzászólhatsz regisztráció nélkül, nem kell személyes adatokat megadnod!
A weboldal üzemeltetője fenntartja a jogot, hogy a nem megfelelő hozzászólásokat törölje.
0 hozzászólás